Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μία ωραία ημέρα στα ελληνοτουρκικά

Με εικοσιτετράωρα να απομένουν πλέον έως την έναρξη των «διερευνητικών επαφών» Ελλάδας - Τουρκίας, η χώρα μας στέλνει ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα στη γείτονα. Ένα μήνυμα που δύσκολα θα αγνοηθεί.

Μία ωραία ημέρα στα ελληνοτουρκικά

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Τα τελευταία 74 χρόνια, από την προσάρτηση της Δωδεκανήσου έως σήμερα, η ελληνική επικράτεια παρέμεινε αμετάβλητη.

Σήμερα, με την ψήφιση του νομοσχεδίου περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ν.μ. και τη συνεπακόλουθη δημοσίευση του σχετικού νόμου σε ΦΕΚ, θα διευρυνθεί κατά περίπου 10%. 

Εξ αυτού του λόγου και μόνον, η σημερινή δεν μπορεί παρά να είναι μία καλή ημέρα για τη χώρα. Δεν είναι, όμως, μόνο για αυτό τον λόγο καλή η σημερινή ημέρα. Είναι καλή και διότι πίσω από αυτή την απόφαση στοιχίζεται αν όχι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας, τότε ασφαλώς η συντριπτική πλειονότητά του. Το γεγονός αυτό έγινε σαφές στο επίπεδο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, στην οποία όλα τα κόμματα συμφώνησαν επί της αρχής του νομοσχεδίου, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών».

Έγινε σαφές και στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και αναμένεται να επιβεβαιωθεί και σήμερα, δια στόματος των πολιτικών αρχηγών, από του βήματος της Βουλής. Δηλαδή, από το ίδιο βήμα που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επαναβεβαίωσε χθες την πρόθεση της κυβέρνησης για την περαιτέρω διεύρυνση της ελληνικής επικράτειας, με την επέκταση των χωρικών υδάτων και στην Κρήτη.

«Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια.

Εάν όλα αυτά δεν αρκούν ώστε να αναχθεί σε «καλή» η χθεσινή ημέρα για τη χώρα, τότε ας αναλογιστούμε ότι τούτα συνέβησαν μόλις ελάχιστες ημέρες πριν την προγραμματισμένη για τις 25  τρέχοντος επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής γραμμής ή απουσίας ομοψυχίας, υπό το φως των παραπάνω εξελίξεων; Όταν, παρά τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις και τις όποιες ενστάσεις διατυπώνει η αξιωματική ή η λοιπή αντιπολίτευση, καθίσταται σαφής η ύπαρξη ομοψυχίας επί του εθνικού ζητήματος, δεν αίρονται και οι όποιες τυχόν αμφιβολίες  είχε η «άλλη πλευρά» ως προς τις θέσεις που θα τηρήσει η χώρα μας αλλά και ως προς την ατζέντα αυτών των επαφών;

Για αυτό τον λόγο και μόνον, υπήρξε καλή η χθεσινή ημέρα. Τόσο για τη χώρα όσο και για την περαιτέρω πορεία των ελληνοτουρκικών και επιβεβαίωσε αυτό που δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν τόσο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας. Τα χωρικά ύδατα αφορούν ζήτημα κυριαρχίας, το οποίο δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση.

Από εκεί και μετά, επίσης επιβεβαίωσε ότι όταν θέλουμε, μπορούμε. Η ομοψυχία μπορεί να επιτευχθεί και να επιδειχθεί έναντι όσων, φίλων ή εχθρών, ενδεχομένως την αμφισβητούν.

Είναι ένα μήνυμα που έχει την ειδική του αξία, τη χρονιά κατά την οποία θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης.

Όπως σημείωσε χθες η κα Ντ. Μπακογιάννη, «σήμερα είναι μια ωραία ημέρα για τη Βουλή, γιατί θα ψηφίσουμε ενωμένοι ένα σχέδιο νόμου που επιτρέπει στην Ελλάδα να μεγαλώσει την κυριαρχία της. Η Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή όχι μόνο στη συμβολική αξία του πράγματος, όχι μόνο στα λόγια, αλλά ουσιαστικά, πρακτικά, κυριαρχικά. Η Ελλάδα του 2021 επεκτείνει την επικράτειά της».


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v