Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δένδιας: Αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια

Ευκαιρία διαλόγου οι διερευνητικές επαφές τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών. Διευκρίνισε πως οι διερευνητικές αφορούν αποκλειστικά στη διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Δένδιας: Αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια

Σαφές μήνυμα πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει οποτεδήποτε και οπουδήποτε τα χωρικά της ύδατα της τα 12 ναυτικά μίλια έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Όπως είπε «η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στην επικράτεια της οπουδήποτε και οποτεδήποτε αυτή το κρίνει».

Η τοποθέτηση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου- που ψηφίζεται αύριο- για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια. Σημειώνεται πως νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών είχε αναφερθεί στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Υπογράμμισε πως έχει τοποθετηθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός και περιλαμβάνεται το νότιο και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης.

Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές - που ξεκινάνε στις 25 του μήνα - ο Ν. Δένδιας σημείωσε πως «ο διάλογος δεν αποτελεί διαπραγμάτευση» και προσέθεσε πως πρόκειται για ένα προκαταρκτικό στάδιο επαφών για να διαπιστωθεί κατα πόσο υπάρχει έδαφος για να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση. Σημείωσε πως για να συνεχιστεί αυτό ο διάλογος δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η αποκλιμάκωση που έχει επιτευχθεί.

Από το βήμα της Βουλής σημείωσε πως «δημιουργείται μια ευκαιρία διαλόγου» στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, επισημαίνοντας πως αφορούν αποκλειστικά υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. «Με διάλογο λύνονται τα προβλήματα όχι με χρήση βίας και όχι με απειλές πολέμου» ανέφερε, λέγοντας πως στο διάλογο αυτό η Ελλάδα προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση.

Παράλληλα ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε σε όσα ακούστηκαν στην Ολομέλεια για το ρόλο «τρίτων», όπως για παράδειγμα της Γερμανίας ή ο Αλβανού πρωθυπουργού. Όπως σημείωσε έχει καταστήσει σαφές πως απαιτείται πρώτον η έναρξη των διερευνητικών επαφών και δεύτερον η εδραίωση ενός νέου κλίματος για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση του εθνικού οπλοστάσιο. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει το τελευταίο με διάστημα όπως για παράδειγμα η συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και με την Αλβανία όπου αποφασίστηκε το ζήτημα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Μέσα σε κλίμα ευρύτερης συναίνεσης πραγματοποιήθηκε σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια για την επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Υπέρ έχουν ταχθεί η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25, ενώ «παρών» λέει το ΚΚΕ. 

Πάντως στη σημερινή συνεδρίαση η συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο στο νομοσχέδιο αλλά επεκτάθηκε στην έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, που θα γίνει στις 25 του μήνα στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό που τονίζεται από όλες τις πλευρές είναι πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει δεκτή η επιδίωξη της Άγκυρας για μια διευρυμένη ατζέντα.

Μέσα σε αυτό το τοπίο - και ενώ η Τουρκία συνεχίζει να χτυπά μια στο καρφί και μια στο πέταλο- με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αυριανές παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί πως σήμερα μίλησαν στη Βουλή ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση σήμερα στη Βουλή της Ντόρας Μπακογιάννη, που αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου και στη στάση της Γερμανίας. Σημειώνεται πως ο Τούρκος υπουργός - παρουσία του Γερμανού ομολόγου του - έφτασε χθες στο σημείο να απευθύνει έως και απειλές στην Ελλάδα πως την επόμενη φορά θα συμβεί κάτι περισσότερο από ένα ατύχημα.

Όπως είπε η Ν. Μπακογιάννη «οι δηλώσεις του κ. Τασαβούσογλου ήταν οι αναμενόμενες, ο Τσαβούσογλου είναι σε πίεση και αρχίζει και λέει .... Είπε όμως, κάτι που δεν θα έπρεπε να μείνει αναπάντητο από τον Γερμανό ΥΠΕΞ. Το οποίο είναι εξαιρετικά βαρύ. Και όταν θα γίνει η επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Γερμανό ομόλογό του, θα πρέπει να μας εξηγήσει εάν χάθηκε στην μετάφραση η ευθεία αυτή απειλή κατά της Ελλάδος; Δεν μεταφράστηκε και δεν την κατάλαβε ο Γερμανός ΥΠΕΞ; ή την κατάλαβε και έμεινε μουγκός; Διότι εάν την κατάλαβε και έμεινε μουγκός τότε εμείς έχουμε δικαίωμα σε ολόκληρη την ΕΕ να βγούμε και να πούμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι η θέση εταίρου εντός της ΕΕ. Ξεκάθαρα πράγματα. Γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».

Στις διερευνητικές επαφές αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, ασκώντας κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Η Ελλάδα προσέρχεται διπλωματικά εξασθενημένη στο νέο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών» σημείωσε και προσέθεσε «είναι γνωστό ότι όποιος βάζει τα διλήμματα, όποιος καταφέρει σε μια συζήτηση, σε μια διαπραγμάτευση, σε μια συνομιλία να είναι αυτός που θα βάλει το δίλημμα, είναι αυτός που αποκτά και το μεγάλο πλεονέκτημα για να πάρει την απάντηση που θέλει και που επιθυμεί. Και κάνουν λάθος όσοι εκτιμούν ότι οι Τούρκοι είναι αντιφατικοί. Δεν είναι καθόλου αντιφατικοί. Είναι πολύ καθαροί, με στρατηγική πολύ συγκεκριμένη και προς την κατεύθυνση που έχουν ορίσει βαδίζουν συνεχώς».

Μάλιστα προσέθεσε πως «οι Τούρκοι ενώπιον του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών έθεσαν το δίλημμα και πράγματι οι Γερμανοί δεν απάντησαν. Αυτή η μουγγαμάρα των Γερμανών φωνάζει και για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης. Αφού φτάσαμε στο σημείο ένας από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Ελλάδος να παρίσταται μουγγός απέναντι στους Τούρκους όταν αυτοί απειλούν, τότε πρέπει να δούμε και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης». Για να προσθέσει «που είναι η πολιτική συμμαχιών; Αφού φτάσαμε σε αυτό το σημείο υπάρχει και θέμα κυβερνητικής ευθύνης».

«Οι διερευνητικές είναι ένα κανάλι διαλόγου» σημείωσε από το Κίνημα Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας ωστόσο πως «μετρημένες πρέπει να είναι οι φωνές μας, μετρημένη η αισιοδοξία». Όπως είπε η Τουρκία έχει μια «πληθωρική ατζέντα» και αναφέρθηκε στην επανέναρξη του διαλόγου σημειώνοντας «καλά κάνουμε και ξεκινάμε αλλά χαμηλά οι τόνοι της αισιοδοξίας. Δεν κάνει καλό να λέμε πολλά και να κάνουμε λίγα». Συνέχισε λέγοντας «γιατί σταματήσαμε στο ακρωτήριο Ταίναρο;», σημειώνοντας «διατυπώνουμε μια απορία για το θέμα αυτό».

Μιλώντας στη Βουλή ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε: «έχει κανείς μήπως την αυταπάτη πως η Τουρκία θα περιοριστεί να συζητάει μόνο την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα; Ή μήπως έχει κανείς την αυταπάτη πως θα μπει κανένα «φρένο» στις προκλήσεις της; Όχι βέβαια». Αναφερόμενος στις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας σημείωσε πως ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. σιγοντάρουν την τουρκική επιθετικότητα για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Μερικώς θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο. «H Ελληνική Λύση, επί της αρχής, θα στηρίξει το νομοσχέδιο. Δεν είναι δυνατόν κανένα κόμμα, καμία πολιτική δύναμη, να αμφισβητήσει, έστω και τη μερική αυτή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, παρόλα τα λάθη, τα οποία επισημάναμε» είπε. Παράλληλα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση πως προχωρά σε τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας αλλά «η Ελλάδα είναι μία και αδιαίρετη, και συνεπώς δεν γίνεται να προβαίνει σε νόμο που οριοθετεί ΑΟΖ και αιγιαλίτιδα ζώνη για ένα κομμάτι μόνο».

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε πως «εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μπορεί να φέρει μείωση των εντάσεων, αποκλιμάκωση των κινδύνων και μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία». Ωστόσο σημείωσε προς την κυβερνητική πτέρυγα πως «αυτές οι διαπραγματεύσεις έχουν μόνο τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις γιατί η Άγκυρα θα θέσει στο τραπέζι μία σειρά από ζητήματα με τρόπο που είτε θα σας αναγκάσει να ενδώσετε ή θα τις διακόψετε με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα την αύξηση των εντάσεων». Προσέθεσε πως η Αθήνα έπρεπε να προτείνει τη σύγκληση μίας περιφερειακής διάσκεψης όλων των χωρών που βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v