Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κορωνοϊός, το ακορντεόν και οι κακοφωνίες

Αν και η κριτική για το γεύμα στην Ικαρία είναι εύκολη, το πρόβλημα δεν βρίσκεται, προφανώς, μόνο εκεί. Όλοι ή σχεδόν όλοι είμαστε σε λάθος μονοπάτι εδώ και καιρό και πρέπει επιτέλους να το δούμε…

Ο κορωνοϊός, το ακορντεόν και οι κακοφωνίες

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με την πολιτική κριτική να επικεντρώνεται στο... γεύμα στο οποίο παρακάθισε ο πρωθυπουργός στην Ικαρία και με τη χώρα να φλερτάρει με το τρίτο κύμα της πανδημίας, ίσως, να δίδεται η εντύπωση ότι έχει χαθεί το μέτρο της όλης συζήτησης.

Πρόκειται, δε, για μία απολύτως ορθή εντύπωση, καθώς άπαντες ή σχεδόν άπαντες είτε δεν τηρούν είτε απαξιώνουν με τη συμπεριφορά τους τα περίφημα «περιοριστικά μέτρα» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, μέσω της πολιτικής που ασκεί, ώστε να μεταδώσει το λάθος μήνυμα, τηρώντας μία πολιτική-ακορντεόν αναφορικά με την επιβολή αυτών των μέτρων και  επιφέροντας έτσι σύγχυση στο κοινό ως προς το τι ακριβώς ισχύει την κάθε χρονική στιγμή.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ως προς αυτό, η υπόθεση της απαγόρευσης λειτουργίας των μίνι μάρκετ μετά τις 5 το απόγευμα, με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε μόλις την ίδια ημέρα αλλά και της ανάκλησης, εν ριπή οφθαλμού, της αναστολής εφαρμογής του μέτρου του take away στην εστίαση τα σαββατοκύριακα, η οποία ανακοινώθηκε πρωί Σαββάτου από τον Αδωνι Γεωργιάδη, για να ανακληθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Τι να πρωτοπαρακολουθήσει ο πολίτης και  τι να πρωτοεφαρμόσει;

Αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός αφήνεται σε ανέξοδη κριτική, όταν εμφανίζεται να παραβιάζει ο ίδιος τα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Πεντέλη, την Ικαρία ή αλλού και σαφώς μεταφέρει το λάθος μήνυμα στους πολίτες.

Ακριβώς, κατά τον ίδιο τρόπο, ωστόσο, η κριτική που του ασκεί η αντιπολίτευση, αξιωματική και ελάσσονα, καταλήγει να είναι προσχηματική, την ίδια στιγμή κατά την οποία τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ ή άλλες πτέρυγες της Βουλής έχουν ενεργά υποστηρίξει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων ή άλλων δημόσιων συναθροίσεων.

Τέλος, μεγάλη μερίδα των πολιτών απαξιώνει τα μέτρα με τη συμπεριφορά της, είτε εφορμώντας στα εμπορικά καταστήματα εν χορώ όποτε δοθεί η ευκαιρία είτε εκδράμοντας στο παραλιακό μέτωπο, στα πάρκα και στις πλατείες, όποτε ο καιρός το επιτρέψει.

Εάν έχουν όμως όντως έτσι τα πράγματα, φίλτατοι, τότε προς τι η απορία ως προς την έκβαση της πανδημίας;

Από τον Νοέμβριο και μετά, οπότε διαπιστώθηκε στην πράξη το διαβόητο δεύτερο κύμα της πανδημίας και ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων αυξήθηκε κατά τρόπο δραματικό, εφαρμόστηκαν πραγματικά συνθήκες lockdown, αντίστοιχες του αρχικού της Άνοιξης;

Όταν οι αθηναϊκοί δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι με αυτοκίνητα και οι έλεγχοι της Αστυνομίας ουσιαστικά ανύπαρκτοι, μπορούμε να ισχυριστούμε με πειστικότητα ότι εφαρμόζεται lockdown; Όταν η κυβέρνηση ομολογεί ότι εφαρμόζει μέτρα-ακορντεόν, κατ’ αντιστοιχία των επιδημιολογικών συνθηκών, εξαιτίας και των οικονομικών πιέσεων, όσο κατανοητή κι αν γίνεται, πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι ως προς την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού;

Όταν οι ίδιοι οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον της παροχής συμβουλών προς την κυβέρνηση, εμφανίζονται τόσο διχασμένοι, φερειπείν αναφορικά με το ζήτημα της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, τι καλείται να συμπεράνει ο πολίτης και ποια στάση πρέπει να ακολουθήσει ο ίδιος;

Φίλτατοι, κακά τα ψέματα. Η μπάλα έχει χαθεί με πολλούς τρόπους και σίγουρα όχι μόνο με ένα γεύμα στην Ικαρία, όσο εύκολη κι αν είναι η κριτική γι' αυτό.

Το καράβι πάει λάθος, υπό το φως των κάθε λογής πιέσεων που υφίστανται,  κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών και ως αποτέλεσμα, το δράμα όλων παρατείνεται.

Ήρθαν και οι καθυστερήσεις στα εμβόλια… 

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v