Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανστρατιά κατά της πανδημίας

Το τελευταίο χιλιόμετρο δείχνει να είναι το πιο δύσκολο. Στη μάχη κατά της πανδημίας, οφείλει να βρεθεί στο πλευρό του ΕΣΥ και ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας. Αυτοβούλως και όχι ως αποτέλεσμα… εντολής.

Πανστρατιά κατά της πανδημίας

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το τελευταίο δωδεκάμηνο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνει τη μάχη κατά της πανδημίας πάση δυνάμει. Μολονότι τους μήνες που πέρασαν, ενισχύθηκε από την Πολιτεία αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω δωρεών εκ μέρους φυσικών και νομικών προσώπων, πλέον εμφανίζεται να έχει φθάσει στα όριά του.

Τουλάχιστον, αυτό φανερώνουν οι ολοένα αυξανόμενοι αριθμοί διασωληνωθέντων αλλά και οι πρόσφατες αποφάσεις της Πολιτείας για την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ στην Αττική (ΝΙΜΤΣ - Σισμανόγλειο κ.λπ.), με την εμπλοκή και των Ερ. Ντυνάν και Ωνάσειου, για την αποσυμπίεση των κλινών των δημόσιων νοσοκομείων.

Με την τροπή που λαμβάνει η πανδημία, ωστόσο, και τις προβλέψεις για αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε άνω των 3.000 ημερησίως, όλα δείχνουν ότι έχει φθάσει η ώρα για την πιο ενεργό συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα υγείας στη μάχη κατά της Covid-19. Όχι ως απάντηση στην πολιτική συζήτηση που διεξάγεται τους τελευταίους μήνες σχετικά με την εμπλοκή και των ιδιωτών στη μάχη κατά της πανδημίας ή ως αποτέλεσμα κάποιου εξαναγκασμού εκ μέρους της Πολιτείας, αλλά ως μία πράξη προσφοράς προς τον κοινό αγώνα.

Δύο τινά είναι βέβαιον, δε, ότι οφείλουν να αποσαφηνιστούν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας: πρώτον, ότι αυτή η προσφορά θα συνιστά την έμπρακτη επίδειξη της κοινωνικής ευθύνης που οφείλει ο ιδιωτικός τομέας υγείας και δεύτερον, ότι η Πολιτεία θα συμμετάσχει στον προσήκοντα βαθμό για τη στήριξη και αυτής της προσπάθειας.

Το ζήτημα των ΜΕΘ δεν αφορά μόνον κλίνες και εξοπλισμό. Αφορά πρωτίστως εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, φθάνει στα όριά του στο ΕΣΥ και πρέπει να ενισχυθεί και από τον ιδιωτικό τομέα.

Αντίστοιχα, η μάχη κατά της πανδημίας σαφώς δεν αφορά μόνον το νοσοκομειακό σύστημα, δημόσιο ή ιδιωτικό, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Ακόμη κι αν έχουμε υποστεί τους κάθε λογής περιορισμούς το τελευταίο δωδεκάμηνο και ιδίως κατά τη διάρκεια της περυσινής Άνοιξης και από τον περασμένο Νοέμβριο, οφείλουμε να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα κατά της διάδοσης της πανδημίας μέχρι την εξασφάλιση της περίφημης ανοσίας της αγέλης. Κάτι που υπόσχονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, οι οποίοι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Τι νόημα έχουν οι θυσίες όσων δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας μέσα από το ΕΣΥ ή εντέλει ο συνολικός αριθμός των κλινών ΜΕΘ που διαθέτει η χώρα για την περίθαλψη των ασθενών με Covid-19, εάν η καθημερινή συμπεριφορά των πολιτών οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων; Περί πανδημίας πρόκειται και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον εάν όλοι συστρατευθούν στον κοινό αγώνα, επιδεικνύοντας την αναγκαία συμμόρφωση στα μέτρα (αυτο)προστασίας από τον κορωνοϊό!

Ποτέ κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου δεν ήταν τόσο ορατό το φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας όσο είναι τώρα. Ποτέ κατά το παρελθόν δεν ήταν η ανθρωπότητα τόσο καλά εξοπλισμένη κατά της ασθένειας όσο είναι σήμερα. Ακόμη, όμως, τίποτε δεν έχει τελειώσει.

Νεκροί υπάρχουν κάθε ημέρα, κρούσματα υπάρχουν κάθε ημέρα, διασωληνωμένοι υπάρχουν κάθε ημέρα, άπαντες σε αυξανόμενους αριθμούς. Εάν απαντήσουμε ειλικρινά ως προς τα αίτια αυτού του κακού, ίσως μπορέσουμε να το δαμάσουμε.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, απαιτείται μία πραγματική πανστρατιά, εκ μέρους του ΕΣΥ, του ιδιωτών στην Υγεία αλλά και του κάθε πολίτη για την τελική νίκη κατά της πανδημίας!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v