Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράξη ευθύνης με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ

Η υιοθέτηση ξεκάθαρης θέσης υπέρ των εμβολιασμών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος Τσακαλώτου, χθες στη Βουλή, ήταν επιβεβλημένη. Διαφορετικά, οι -περί του αντιθέτου- απόψεις Πολάκη θα μπορούσαν να εκληφθούν ως... επίσημη θέση.

Πράξη ευθύνης με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Από όποια πλευρά του ιδεολογικού ή πολιτικού φράκτη κι αν βρίσκεται κανείς, αυτό το οποίο έπραξε χθες ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, τασσόμενος ευθέως υπέρ του εμβολιασμού, σε αντίθεση με τον συνοδοιπόρο του στον ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Πολάκη, συνιστά μία πράξη ευθύνης.

Σε μία στιγμή κατά την οποία η εξασφάλιση του προσήκοντος ποσοστού εμβολιασθέντων αποτελεί πρόκριμα για την ανόρθωση τείχους ανοσίας στην ελληνική κοινωνία, οι πολιτικοί εκπρόσωποί της οφείλουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να δείχνουν τον δρόμο.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, όσα υποστήριξε χθες στη Βουλή ο πρώην υπουργός των Οικονομικών και πλέον πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος επιδεικνύουν επίγνωση της θέσης ευθύνης την οποία θα όφειλε να έχει ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του εμβολιασμού. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορεί το φάρμακο να αντικαταστήσει τον εμβολιασμό», είπε ο κ. Τσακαλώτος, υπενθυμίζοντας έτσι τη διαμετρικά αντίθετη θέση που είχε υποστηρίξει, από το βήμα της Βουλής αλλά και από το διαδίκτυο, ο κ. Πολάκης. Όπως πρόσθεσε, «το δικό μας μήνυμα προς τους πολίτες είναι ξεκάθαρο: να μην έχετε φόβο για το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι σημαντικός για εσάς, τις οικογένειές σας, τους φίλους σας και για την Ελλάδα».

Είναι απολύτως ενδεικτική δε της πολιτικής σύμπνοιας που θα όφειλε να υφίσταται επί του συγκεκριμένου ζητήματος, η επισήμανση του υπουργού Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη προς τον κ. Τσακαλώτο, ότι «μας καλύπτει απολύτως η δήλωσή σας. Το μήνυμα που ήθελα να βγει είναι αυτό που είπατε, κ. Τσακαλώτε. Υπάρχουν οι πολιτικές μας διαφωνίες, αλλά και οι δύο θέλουμε το καλό της χώρας μας και των πολιτών. Ας κάνουμε το κάθε κόμμα εκστρατεία για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι».

Τα λόγια των δύο πολιτικών ανδρών, δε, αποκτούν ιδιάζουσα σημασία, υπό το φως της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία κατά τους επιστήμονες, καθιστά επιτακτική την ανάγκη επίσπευσης του εμβολιαστικού προγράμματος. 

«Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά», υποστήριξε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του κορυφαίου Αμερικανού επιδημιολόγου Άντονι Φάουτσι.

Κατά τους ειδικούς, δε, η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου, με αμφότερες τις δόσεις του εμβολίου, είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της πρόκλησης που θέτει η νόσος Covid-19 και ιδίως η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού.

Πρόκειται για μία μετάλλαξη η οποία βρίσκεται ήδη στη χώρα μας, με τουλάχιστον 11 κρούσματα μέχρι χθες και αναμένεται να κυριαρχήσει έως τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα. «Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα είναι 50-60% πιο μεταδοτικό. Διευκρίνισε πάντως ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες καλύπτονται και από αυτή τη μετάλλαξη.

Τούτου δοθέντος, ο διαχωρισμός θέσεων περί εμβολιασμού, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Π. Πολάκη, στον οποίο προχώρησε χθες ο κ. Τσακαλώτος, ήταν τουλάχιστον επιβεβλημένος και συνιστά σαφώς μία υπεύθυνη στάση εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οτιδήποτε διαφορετικό θα έστελνε ένα απολύτως εσφαλμένο μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία και θα έδινε τροφή στο λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα, υποσκάπτοντας έτσι την προσπάθεια του κοινωνικού συνόλου να τερματιστεί η περιπέτεια την οποία διανύει. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v