Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγάλτε τις παρωπίδες, βάλτε τη μάσκα

Όταν η μετάλλαξη Δ επελαύνει ακάθεκτη, έχουμε άραγε την πολυτέλεια να διατηρούμε ένα προσωπείο επίπλαστης κανονικότητας; Ακόμη κι αν εμείς δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως πράγματι είναι, από το εξωτερικό... τα βλέπουν.  

Βγάλτε τις παρωπίδες, βάλτε τη μάσκα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η οδηγία που απηύθυνε χθες το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ προς τους αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Ελλάδα, εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων Covid-19 αλλά και η απόφαση που έλαβε, επίσης χθες, το Ισραήλ, να θέτει σε καραντίνα 7 ημερών όσους επιστρέφουν από τη χώρα μας, συνιστούν προειδοποιήσεις που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και η Ρουμανία είχε ανακοινώσει ότι επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε ανεμβολίαστους που επιστρέφουν από τη χώρα μας.

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην κατηγορία 4 της σχετικής κλίμακας κινδύνου, («αποφύγετε το ταξίδι»), οι αριθμοί κρουσμάτων, νοσηλευομένων και διασωληνωμένων αυξάνονται καθημερινά , όπως βεβαίως αυξάνεται και ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας. 

Υπό το φως αυτών των δεδομένων δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να πορευόμαστε «ανέμελοι», χάριν της διατήρησης ενός προσωπείου επίπλαστης κανονικότητας, εξαιτίας της σημασίας που έχει για τη χώρα μας η πορεία της τουριστικής της βιομηχανίας. Κορυφαίες αγορές για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, όπως η αμερικανική, ήδη κατέβασαν «ρολά» για την Ελλάδα και αυτό είναι είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

 Όταν η μετάλλαξη Δ επελαύνει και άπαντες, εμβολιασμένοι και μη, μπορούν να νοσήσουν αλλά και να μεταδόσουν την ασθένεια, ουδεμία κανονικότητα υφίσταται. Τουλάχιστον, δεν υφίστανται οι συνθήκες που οδήγησαν στην μερική «χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, τον Ιούνιο και – άρα – οι αρμόδιες αρχές θα όφειλαν να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους ως προς τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας. Κορυφαίο, δε, μεταξύ αυτών η χρήση της μάσκας υγειονομικής προστασίας. 

Από τη στιγμή και μετά που είναι σαφές ότι η υποχρέωση χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, σε περιπτώσεις υψηλού συγχρωτισμού, δεν τηρείται και η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών εκλαμβάνει αυτήν την πρόβλεψη ως «παραθυράκι» ώστε να μην χρησιμοποιεί τη μάσκα, γιατί δεν βρίσκεται κάποιος να κλείσει αυτό το «παράθυρο»;

Γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας όταν – αποδεδειγμένα – αυτή η πολιτική έχει αποτύχει;

Η ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης και η εκ νέου θέσπιση υποχρέωσης καθολικής χρήσης της μάσκας υγειονομικής προστασίας δεν θα συνιστούσε «ομολογία ήττας» εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά αναγκαία αναπροσαρμογή της πολιτικής της για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα συνιστούσε, απλά, επίδειξη υπευθυνότητας και κοινής λογικής. 

Συνάμα, όμως, θα αύξανε και τις ευθύνες αστυνόμευσης και επιβολής του νόμου εκ μέρους της Πολιτείας εξαλείφοντας έτσι το όποιο έδαφος τυχόν προσφέρει η «ελεύθερη ερμηνεία» των υφιστάμενων διατάξεων περί μάσκας. 

Ας μην χάνουμε τη θέα του δάσους, για το δένδρο. Η εμβολιαστική προσπάθεια εμφανίζει σαφή κόπωση, με τον αριθμό των «πρώτων» εμβολιασμών να κυμαίνεται πλέον σε χαμηλά επίπεδα ενώ η επέλαση της μετάλλαξης Δ εμφανίζεται ακάθεκτη. Η επαναφορά της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως συνθηκών συγχρωτισμού ή συνωστισμού, θα ήρε οποιαδήποτε τυχόν δικαιολογία υφίσταται σήμερα ως προς τη μη χρήση της και θα συνέδραμε την προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας. 

Ούτως ή άλλως, η χώρα μας «κοκκινίζει» ημέρα με την ημέρα. Γιατί να κλείνουμε τα μάτια και να σφυρίζουμε «αδιάφορα», όταν μπορούμε να λάβουμε τις προσήκουσες προφυλάξεις; Είναι απαραίτητο ακόμη ένα Mea Culpa; 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v