Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχίστε το εγχειρίδιο

Βρισκόμαστε μπροστά σε νέους κινδύνους και οφείλουμε να μάθουμε πώς να τους αντιμετωπίζουμε. Εκ των πραγμάτων και του αποτελέσματος, οι μέχρι τώρα κινήσεις αποδείχθηκαν ανεπαρκείς να αντιμετωπίσουν αυτόν τον -εθνικό πλέον- κίνδυνο.

Σχίστε το εγχειρίδιο

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η κλιματική αλλαγή μας φέρνει μπροστά σε πρωτόγνωρα φαινόμενα, για την αντιμετώπιση των οποίων δεν αρκούν οι μέθοδοι του παρελθόντος.  Εκ των πραγμάτων και εκ του αποτελέσματος.

Το μέγεθος αλλά και η συχνότητα, δε, αυτών των φαινομένων – όπως τονίζουν οι ειδικοί -  θα συνιστούν εφεξής τη νέα “κανονικότητα”. “Πίσω” δεν θα γυρίσουμε εύκολα... αν γυρίσουμε ποτέ.

Υπό τις παρούσες καταστροφικές περιστάσεις, η πολιτεία αλλά και άπαντες οι πολιτικοί εκπρόσωποι της ελληνικής κοινωνίας, οφείλουν να συνεννοηθούν άμεσα για τον επανασχεδιασμό των τρόπων αντιμετώπισης των ποικίλλων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων φαινομένων που την συνοδεύουν. Η ένταση αλλά και το μέγεθος αυτών των φαινομένων δεν επιτρέπουν παρεκκλίσεις από αυτήν την κατεύθυνση.

Συνάμα, αυτές οι επιπτώσεις καλούν για την επίσπευση της διαδικασίας “ωρίμανσης” της ελληνικής κοινωνίας έναντι αυτών των πρωτόγνωρων καταστάσεων. Κακές πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες γίνονταν καθ’ υπέρβαση “ανεκτές”, πρέπει – αναγκαστικά – να τερματιστούν και νέες “συνήθειες”, να αναπτυχθούν κατά τρόπο εποικοδομητικό.

Δεν αντέχει πλέον η πατρίδα μας “ανέμελη” ή “αμελή” συμπεριφορά εκ μέρους του οποιουδήποτε επιθυμεί να καθαρίσει το χωράφι του ή να κάνει μελισσοκομικές ή άλλες εργασίες, ενώ αυτές έχουν απαγορευτεί από τις αρμόδιες αρχές.

Η αντιμετώπιση του “κακού” που μας βρήκε απαιτεί μία συνολική επανεκκίνηση πρακτικών, μεθόδων και “συνηθειών” εκ μέρους όλων. Απαιτεί επάρκεια μέσων, απαιτεί επανασχεδίαση μεθόδων και βεβαίως απαιτεί την επίδειξη κοινωνικής υπευθυνότητας. Δίχως άλλο, δε, απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία όσων παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία, όχι μόνον χάριν συνετισμού αλλά κυριότερα παραδειγματισμού, ως προς τα επίχειρα των παραβατικών συμπεριφορών.

Εάν δεν προχωρήσουμε σε αυτήν την συνολική επανεκκίνηση, και δη άμεσα, δεν θα μπορέσουμε να υπερβούμε ευχερώς αυτήν την εθνική απειλή. Διότι, ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Περί τέτοιας πρόκειται. Όταν εκδηλώνονται τόσες πυρκαγιές ταυτόχρονα, από αμέλεια ή ακόμη και με δόλια υπαιτιότητα, τούτο συμβαίνει επειδή οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Αποτελεί, δε, ευχής έργον, η προοπτική επικείμενης εισροής στη χώρα μας ενός πραγματικού πακτωλού κοινοτικού και λοιπού χρήματος, στο πλαίσιο τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης και Βιωσιμότητας όσο και του προσεχούς ΕΣΠΑ.

Τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, τα οποία ήδη ιεραρχούνται σε υψηλές βαθμίδες στην κλίμακα απορρόφησης των παραπάνω κονδυλίων, πρέπει να βρεθούν στην απόλυτη κορυφή. Είναι αδιανόητο να στερούμαστε ακόμη ικανού αριθμού πτητικών ή άλλων μέσων, παρά τις πρόνοιες που έχουν ήδη υπάρξει και παρά τη διαθέσιμη χρηματοδότηση.

Εντέλει, όμως, αυτό το οποίο είναι καταλυτικής σημασίας κατά τη διαδικασία αναθεώρησης πρακτικών και μεθόδων, αφορά στον τρόπο σκέψης. Στον τρόπο με τον οποίο επιχειρούμε να δώσουμε λύσεις στα νέα προβλήματα με τα οποία είμαστε αντιμέτωποι.

Το πανελλήνιο παρακολούθησε χθες από τους δέκτες της τηλεοράσεως, κατοίκους του χωριού Κεχριές στην Β. Εύβοια, καθ’ υπέρβαση της υφιστάμενης πρακτικής αλλά και μεθοδολογίας, να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες με την μέθοδο της καύσης εκτάσεων, ώστε να ξεπεράσουν τον κίνδυνο της φωτιάς που τους προσέγγιζε. Είχαν ήδη, δε, εκκενώσει τις κατοικίες τους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες παρισταμένων, εάν δεν είχε επιστρατευτεί η συγκεκριμένη μέθοδος, το χωριό ίσως να μην είχε διαφύγει τον κίνδυνο και η καταστροφή να είχε επέλθει.

Ήταν νομότυπη η μέθοδος που ακολούθησαν οι κάτοικοι των Κεχριών; Πιθανότατα, όχι. Αποδείχθηκε τελικά σωτήρια, για τους ίδιους και τις περιουσίες τους; Πιθανότατα, ναι.   

Πρόκειται, ενδεχομένως,  για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του είδους της απόκλισης που πρέπει να κάνει ο σχεδιασμός αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας. Αρκεί, να γίνει νηφάλια και με ωριμότητα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v