Η πανδημία και η τελευταία ευκαιρία του χειμώνα

Διανύουμε ίσως το τελευταίο «παράθυρο ευκαιρίας» για την αποφυγή τυχόν επανάληψης του περυσινού δράματος με την πανδημία. Ούτε επαρκώς εμβολιασμένοι είμαστε ούτε έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων υπάρχουν. Πάμε για νέο mea culpa;

Η πανδημία και η τελευταία ευκαιρία του χειμώνα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ας υποθέσουμε, ως άσκηση εργασίας, ότι κάποιος ανεμβολίαστος αλλάζει γνώμη και αποφασίζει να εμβολιαστεί, φερειπείν εντός του επόμενου δεκαημέρου. Από τη στιγμή του εμβολιασμού του με την πρώτη δόση θα πρέπει να περιμένει άλλες 21 ημέρες έως ότου μπορέσει να λάβει τη δεύτερη δόση και στη συνέχεια ακόμη δύο εβδομάδες έως ότου θεωρηθεί πλήρως εμβολιασμένος, βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Με άλλα λόγια, εάν ξεκινήσει τον εμβολιασμό του έως το τέλος του μήνα, θα θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος έναντι της νόσου Covid-19 περί τις αρχές Δεκεμβρίου. Δηλαδή, στην «καρδιά» της χειμερινής περιόδου, σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία οι συνθήκες θα είναι ιδιαίτερα πρόσφορες για την πλήρη εκδήλωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Κοντολογίς, φίλτατοι, διανύουμε τις τελευταίες ημέρες κατά τις οποίες μπορούμε να προστρέξουμε για τον εμβολιασμό μας, πριν εισέλθουμε στα κρύα του χειμώνα, τα οποία ελέω ενεργειακής κρίσης αναμένεται να γίνουν αισθητά εφέτος από μία σαφώς μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, βοηθώντας έτσι ακόμη περισσότερο στην επέκταση της πανδημίας.

Τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ενώπιον του πανελλήνιου ο φίλτατος Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, είχαν ως κύριο μήνυμά τους ένα πράγμα: εμβολιαστείτε τώρα. Με την έμφαση τόσο στο «εμβολιαστείτε» όσο και στο «τώρα».

Υπήρξε δε τόσο ευθύς και επιτακτικός στα λεγόμενά του, επικαλούμενος την έξαρση που λαμβάνει η πανδημία σε χώρες όπως η Ρουμανία, η οποία με τους εμβολιασμούς να στέκουν στο 25% εμφανίζει 500 θανάτους την ημέρα και η Ρωσία με μόλις 34% εμβολιαστική κάλυψη μετρά περισσότερους από 1.000 θανάτους, διότι έχουμε ακόμη την ευκαιρία να προλάβουμε το κακό. Αρκεί να σπεύσουμε.

Όσο κι αν επιμένει η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στα lockdown και ότι η οικονομία δεν θα ξανακλείσει, εάν η πανδημία βρεθεί εκτός ελέγχου, για παράδειγμα στη Β. Ελλάδα, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, πιστεύετε ότι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε έναν νέο εγκλεισμό κατ’ οίκον; Σε περίπτωση που ασφυκτιούν και πάλι οι ΜΕΘ και ο καθημερινός απολογισμός θυμάτων συνεχίσει να ανεβαίνει, εκτιμάτε ότι θα συνεχίσουν οι φίλτατοι του Μαξίμου να αρνούνται επιστροφή των περιοριστικών μέτρων;

Έτσι όπως στέκουν σήμερα τα πράγματα, οδεύουμε ολοταχώς για να βρεθεί η πανδημία εκτός ελέγχου για ακόμη μία φορά. Οι έλεγχοι για ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους είναι -αν όχι ανύπαρκτοι- η εξαίρεση στον κανόνα και ελάχιστοι είναι πλέον εκείνοι που τηρούν τις υποχρεώσεις τους περί προστατευτικής μάσκας.  Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στις 19.10.2021 ήσαν πλήρως εμβολιασμένοι μόνον 6.315.479 άνθρωποι στην Ελλάδα των άνω των 10 εκατ. κατοίκων.

Υπ’ αυτό το πρίσμα και ενώ οδεύουμε υπερηφάνως προς νέες παρελάσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου και του Αγ. Δημητρίου στις 26 του μηνός, μπορούμε κάλλιστα να ευχόμαστε για την αποφυγή της επανάληψης όσων οδήγησαν πέρυσι την κυβέρνηση να αναφωνήσει “Mea culpa”, λέγοντας ότι όφειλε να είχε κλείσει τη Β. Ελλάδα νωρίτερα.

Εάν βοηθούσαμε δε αυτές τις ευχές και με έργα, όπως η αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης, η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και η ύπαρξη εκτενών ελέγχων για την τήρηση αυτών των μέτρων, τότε ίσως να είχαμε καλύτερες ελπίδες να αποφύγουμε την επανάληψη του περυσινού δράματος.

Διότι αν δεν είναι μία φορά «πολιτικά βιώσιμη» η κατάσταση με τις τιμές του φυσικού αερίου, όπως τη χαρακτηρίζει μια «ψυχή», τυχόν νέα έξαρση της πανδημίας τι ακριβώς θα είναι;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v