Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Άδωνις και το απόψε αυτοσχεδιάζουμε... με την πανδημία

Νομίμως εκλεγμένη είναι η κυβέρνηση και προφανώς κάνει ό,τι κρίνει σκόπιμο. Όταν όμως καταρρίπτουμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αναφορικά με την πανδημία, ίσως να ήταν χρήσιμο να ακούμε και τους… ειδικούς.

Ο Άδωνις και το απόψε αυτοσχεδιάζουμε... με την πανδημία

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Κατά ορισμένους, ήταν απλά μία κυνική ομολογία. Κατά άλλους, μία περιγραφή της δυνατότητας της κυβέρνησης να λαμβάνει τα όποια μέτρα επιθυμεί. Ακόμη κι αν αυτά είναι ενάντια στη γνώμη των ειδικών. Ακόμη κι αν η ίδια τούς έχει χρήσει... συμβούλους της.

Ο λόγος για όσα υποστήριξε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στον Σκάι δήλωσε ευθαρσώς ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει, ό,τι κι αν λένε οι γιατροί. «Οι γιατροί μάς λένε τη γνώμη τους, εμείς αποφασίζουμε. Για ό,τι καλό αποφασίζουμε και ό,τι κακό αποφασίζουμε, εμείς είμαστε υπεύθυνοι», δήλωσε.

Σε μία άλλη αποστροφή του λόγου του, δε, απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου lockdown, τονίζοντας ότι «η οικονομία δεν θα κλείσει, είναι δεδομένο, ούτε θα σταματήσουμε οι υπόλοιποι τη ζωή μας. Είναι δυνατόν όσοι δεν εμβολιάζονται να εμποδίζουν τις ζωές των άλλων που εμβολιάζονται;» αναρωτήθηκε.

Ενδεχομένως, δικαίως. Μόνον που το ερώτημα, εν προκειμένω, δεν αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής στους περιορισμούς ενός lockdown αλλά στο γεγονός ότι η χώρα μας εμφανίζεται να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αναφορικά με την πανδημία. Την ίδια ώρα, δε, που στο πλέον… ανεμβολίαστο τμήμα της, τη Β. Ελλάδα, βρίσκονται σε εξέλιξη εορτασμοί, οι αντίστοιχοι των οποίων οδήγησαν πέρυσι σε εκατόμβη νεκρών από την πανδημία και σε mea culpa την κυβέρνηση, εξαιτίας της ολιγωρίας της στην επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Άραγε, πέρυσι, δεν έκανε η κυβέρνηση ό,τι ήθελε, ανεξάρτητα από τη γνώμη των ειδικών που τη συμβούλευαν; Όποια κι αν είναι η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, γεγονός παραμένει ότι τα  εφετινά στοιχεία είναι… ακόμη χειρότερα από πέρυσι, την αντίστοιχη περίοδο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, λοιπόν, χθες στην Ελλάδα κατεγράφη ιστορικό ρεκόρ κρουσμάτων με βάση τον μέσο όρο επτά ημερών, ήτοι από την έναρξη της πανδημίας, καθώς το τελευταίο επταήμερο κατά μέσο όρο σημειώθηκαν 3.320 κρούσματα. Την ίδια ώρα, δε, ακόμη 54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία, δηλαδή ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τις 21 Μαΐου, δηλαδή το τελευταίο πεντάμηνο.

Όλα αυτά τη στιγμή κατά την οποία οι πλήρως εμβολιασμένοι Θεσσαλονικείς αντιστοιχούν σε  ποσοστό 51,99% και η εμβολιαστική κάλυψη υπολείπεται κατά 8 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες του μέσου όρου της χώρας.

Φίλτατοι, ας μην κρυβόμαστε. Ουδείς αμφισβητεί τη δυνατότητα της κυβέρνησης να νομοθετεί ή να χαράσσει την όποια πολιτική κρίνει σκόπιμη. Σε μία συντεταγμένη δημοκρατία τούτο θα ήταν άσκοπο, άτοπο και κατά πάσα βεβαιότητα ποινικά κολάσιμο.

Θα ήταν, όμως, αν μη τι άλλο, αφελές να μην αναρωτηθεί κανείς ως προς τη σκοπιμότητα επανάληψης εορταστικών εκδηλώσεων -στη διάρκεια των οποίων είναι βέβαιο ότι θα καταπατηθούν τα όποια μέτρα υγειονομικής προστασίας (όπως συνέβη και χθες στη Θεσσαλονίκη)-, όταν η πανδημία βρίσκεται ήδη εκτός ελέγχου στη συγκεκριμένη περιοχή και οι ΜΕΘ είναι ασφυκτικά πλήρεις.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η χθεσινή τοποθέτηση του φίλτατου κ. Γεωργιάδη, όσο κι αν διαρρηγνύει ανοικτές θύρες ως προς τις δυνατότητες της κυβέρνησης, δεν παύει να υπερβαίνει το μέτρο του δέοντος, όπως αυτό ορίζεται από την ύπαρξη ενός αυξανόμενου ημερήσιου αριθμού νεκρών από την πανδημία και από την ανάγκη αποφυγής ενδεχόμενης επανάληψης του περυσινού δράματος.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v