Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πόσους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ θα ξυπνήσουμε;

Οι δύο πυλώνες στη μάχη κατά της πανδημίας, το ΕΣΥ και η εμβολιαστική προσπάθεια, κλυδωνίζονται. Όταν ο αριθμός των ασθενών που περιμένουν για ένα κρεβάτι εντατικής διαρκώς αυξάνεται, τι περιμένει η κυβέρνηση για να αντιδράσει;

Με πόσους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ θα ξυπνήσουμε;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Τι ακριβώς περιμένει η κυβέρνηση για να καλέσει πανστρατιά κατά της πανδημίας; Η κραυγή αγωνίας που υψώνουν καθημερινά οι γιατροί του ΕΣΥ ότι το σύστημα έχει φθάσει στα όριά του και η συνεχώς αυξανόμενη «ουρά» ασθενών εκτός ΜΕΘ δεν συνιστούν αρκετή προειδοποίηση; Τι άλλο χρειάζεται;

Η αποκάλυψη στοιχείων του ΕΚΑΒ (Mega)  ότι το απόγευμα της Τρίτης συνολικά 73 ασθενείς περίμεναν να βρεθεί ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ, με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους, δεν αποτελεί αιτία αφύπνισης ως προς τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε;

Φίλτατοι, στο σημείο που είμαστε, δεν χωρούν ενδοιασμοί.

Οι δύο πυλώνες της μάχης κατά της πανδημίας, η εμβολιαστική προσπάθεια και το ΕΣΥ, κλυδωνίζονται επικίνδυνα. Εάν δεν υπάρξει άμεση ενίσχυση και σταθεροποίησή τους, η κατάσταση  θα βρεθεί εκτός κάθε ελέγχου, δίχως αμφιβολία.

Η καθηγήτρια και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε χθες  πως ενώ γίνεται συζήτηση για την τρίτη δόση, ένας στους τέσσερις άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι, αυτοί δηλαδή που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσηλευτούν, να μπουν στις ΜΕΘ ή να χάσουν τη ζωή τους. Επέμεινε, δε, στη σημασία του εμβολιασμού όλων άνω των 50 ετών, λέγοντας χαρακτηριστικά «αποτύχαμε σε αυτό, ας το πούμε, ας μη φοβόμαστε τις λέξεις», αν και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία της εμβολιαστικής προσπάθειας τις τελευταίες εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, ο κορεσμός των ΜΕΘ πλήττει όχι μόνον τους ασθενείς με Covid-19 αλλά ολόκληρο το σύστημα καθώς οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ αφορούν το σύνολο των νοσημάτων, γεγονός που ωθεί γιατρούς όπως  ο Αδαμάντιος Χλωρός, διευθυντής Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΣΥ στο νοσοκομείο Παπανικολάου και ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Γιώργος Μπουλμπασάκος να ζητούν επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών αλλά και περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο μεν κ. Χλωρός ζήτησε επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού από τους 64 ή 65 και άνω, ενώ ο κ. Μπουλμπασάκος έκανε λόγο ακόμη και για καθολικότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού αλλά και καθολικό ΕΣΥ δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.

«Λείπουν 7.000 άτομα από το υγειονομικό σύστημα, που δεν θέλησαν (και κακώς) να εμβολιαστούν. Έχουμε την πολυτέλεια να μη χρησιμοποιούμε τις ιδιωτικές δομές υγείας και τους άξιους συναδέλφους;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Υπό το φως όλων αυτών, η κυβέρνηση τι ακριβώς αναμένει; Όταν είναι σαφές ότι ακόμη και εάν επαναληφθεί το μέτρο της επιστράτευσης των υπηρεσιών γιατρών του ιδιωτικού τομέα, θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα έως την πλήρη ενσωμάτωσή τους στο ΕΣΥ, προς τι η σπατάλη χρόνου;

Όπως επισημαίνει ο κ. Χλωρός, «όταν θα επιστρατεύσεις γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα, θα χρειαστεί αρκετός, μεγάλος καιρός προσαρμογής, 1 με 3 μήνες, γιατί αυτό που θα κάνουν, θα είναι πολύ διαφορετικό στο νοσοκομείο». «Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει πριν από καιρό. Ασφαλώς και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους έπρεπε να τα έχουμε πάρει εδώ και καιρό», σύμφωνα με τον ίδιο.

Είναι σαφές, φίλτατοι, τούτων δοθέντων ότι ακόμη και η απόφαση να επιβληθεί ένα νέο lockdown, σε ανεμβολίαστους ή μη, θα κριθεί από την πορεία των δεδομένων της πανδημίας, όσο κι αν το αρνείται κατηγορηματικά η κυβέρνηση.

Στο ΕΣΥ και στους εμβολιασμούς «παίζεται» το νέο lockdown και πουθενά αλλού.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v