Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνοτουρκικά: Κέρδη στη μάχη του αυτονόητου

Ζούμε σε ιδιαίτερα «ύποπτους καιρούς» και η διατύπωση ακόμη και πραγμάτων που θεωρούμε ως αυτονόητα είναι χρήσιμη. Ιδίως, εκ μέρους όσων υποδύονταν έως τώρα τον «Πόντιο Πιλάτο».

Ελληνοτουρκικά: Κέρδη στη μάχη του αυτονόητου

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ενώ πανηγυρίζουμε για την πρόσφατη μεταστροφή της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, με την εγκατάλειψη των “ίσων αποστάσεων” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την αναγνώριση της ισχύος του περίφημου “τα σύνορα της Ελλάδος, είναι τα σύνορα της ΕΕ”, ίσως θα ήταν χρήσιμο να θυμόμαστε δύο τινά:

Πρώτον, ότι η φιλτάτη “Πράσινη” υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, εκστόμισε το αυτονόητο έναντι της χώρας μας και δεύτερον, ότι τούτο συνέβη σε μία καθόλα ύποπτη συγκυρία, με το πλοίο γεωτρύπανο Abdülhamid Han να αρχίζει τις “βόλτες” του στην Αν. Μεσόγειο, εποφθαλμιώντας - επί του παρόντος - θαλάσσιες περιοχές κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Μία συγκυρία, δηλαδή, κατά την οποία ο Έλληνας υπουργός επί των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε διαδοχικώς με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, με στόχο την άντληση στήριξης και την διατύπωση “μηνυμάτων” προς την γείτονα αλλά και με τον ειδικό σύμβουλο των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας Έιμος Χοχστάιν, προφανώς για ζητήματα συντονισμού πολιτικής επί ενεργειακών θεμάτων.

Έτσι, λοιπόν, ανεξαρτήτως των αιτίων που προκάλεσαν αυτήν την μεταστροφή της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής -που σημειώνεται εν τη “απουσία” Μέρκελ από τα ηνία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής χώρας – θα ήταν λάθος να μην θεωρηθεί η εξέλιξη ως κέρδος στο ισοζύγιο των σχέσεων μας με την Γερμανία αλλά και συνολικά έναντι της ΕΕ.

Μολονότι η φιλτάτη κα. Μπέρμποκ είπε όντως το αυτονόητο, η δημόσια διατύπωση του και μάλιστα κατά την παρούσα συγκυρία, συνιστά προφανές όφελος για τη χώρα μας. Όπως επίσης καταγράφεται ως προφανές όφελος η -επίσης αυτονόητη για τους πάντες πλην Τουρκίας– ελληνική κυριαρχία επί των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, την οποία κατά την κα. Μπέρμποκ ουδείς δικαιούται να αμφισβητεί.

Τέλος, καταγράφεται ως ωφέλιμη η επαναβεβαίωση, ιδίως κατά την τρέχουσα συγκυρία, της αμυντικής στήριξης της Ελλάδας από την Γαλλία, δια στόματος της ομολόγου του κ.Δένδια, Κατρίν Κολονά. Η “υπενθύμισή της” προς φίλους και εχθρούς, είναι πάντα χρήσιμη.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όλα αυτά, τα ιδιαιτέρως συμπαθή, σημειώνονται ενώ υφίστανται εκτιμήσεις και δη ισραηλινές, περί επικείμενης ραγδαίας επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και διολίσθησης σε εμπόλεμη ή εντέλει θερμή σύρραξη

Σύμφωνα με τον καθηγητή Εφραίμ Ινμπάρ και πρόεδρο του Ινστιτούτου της Ιερουσαλήμ για Στρατηγική και Ασφάλεια, η Αθήνα, η Ιερουσαλήμ και η Λευκωσία οφείλουν να εγκαταλείψουν τις ψευδαισθήσεις τους και να προετοιμαστούν για πόλεμο.

Έτσι, λοιπόν, καταγράφεται ένας σχηματισμός κρατών που διατυπώνουν την ουδόλως εύλογη έως τώρα αποφασιστικότητά τους να εναντιωθούν στον τουρκικό επεκτατισμό και αναθεωρητισμό, σε περίπτωση που αυτός αποκτήσει έμπρακτη μορφή.

Για εμάς, που ζούμε υπό καθεστώς διαρκούς απειλής εκ μέρους της γείτονος, όλα αυτά εντάσσονται ενδεχομένως στο πλαίσιο κάποιας “κανονικότητας”. Όχι όμως και για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι τηρούσαν έως τώρα πολιτική ίσων αποστάσεων έναντι της Ελλάδος και της Τουρκίας.

Πλέον, ο ρόλος της γείτονος αναγνωρίζεται -τουλάχιστον- από τις δυο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία και Γαλλία, καθώς και από τον ισχυρότερο σύμμαχό μας στην Ν.Α. Μεσόγειο, το Ισραήλ, ως επεκτατικός και αναθεωρητικός. Όλα αυτά δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ως αυτονόητα έως τώρα και η εξασφάλισή τους, για σειρά λόγων, καταγράφεται ως ωφέλιμη

Βέβαια, η κα Μπέρμποκ, δεν μας τα είπε καλά σε ό,τι αφορά στις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, αλλά τι να κάνουμε.

Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v