Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαφόν για τα μάτια του κόσμου

Οι άνθρωποι δεν ήθελαν να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν ώστε να το αποφύγουν. Αυτό μαρτυρά τόσο η καθυστέρηση στην παρουσίασή του, όσο και οι συνθήκες υπό τις οποίες αυτό θα ενεργοποιηθεί.

Πλαφόν για τα μάτια του κόσμου

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστέρησε περισσότερο από ένα εξάμηνο να ανταποκριθεί στο αίτημα σειράς κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Μετά την κατακραυγή, δε, που ξεσήκωσε περίπου προ διμήνου, η μονομερής απόφαση της Γερμανίας, να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας της, με πακέτο ύψους 200 δισ. ευρώ, η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες, ένα σχήμα επιβολής πλαφόν, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1.1.23, μέσω του οποίου, παρακάμπτει την όλη υπόθεση του πλαφόν, ορίζοντας το στα ύψη.

Έκανε, δηλαδή, αυτό που λέγαμε παλιότερα στην Ελλάδα “στρίβειν... δια του αρραβώνος”.

Ορίζοντας την τιμή του πλαφόν στα 275 ευρώ για τα παράγωγα επομένου μηνός TTF και θέτοντας  δύο αυστηρές  προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να συντρέχουν ταυτόχρονα για την ενεργοποίησή του, ουσιαστικά απέκλεισε τη χρήση του, πλην ακραίων εξαιρέσεων, όπως εκτιμάται.

Συγκεκριμένα, οι δύο προϋποθέσεις που όρισε η Κομισιόν είναι α) η τιμή διακανονισμού παραγώγου επόμενου μήνα στο TTF να υπερβαίνει τα 275 ευρώ για δύο εβδομάδες και β) οι τιμές TTF να είναι 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός των δύο εβδομάδων.

Αρκεί κανείς να δει ότι ακόμη και την περίοδο που η τιμή του φυσικού αερίου TTF είχε φθάσει στο επίπεδο ρεκόρ των 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το β’ δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ήταν ιδιαίτερα δυσχερές να πληρούνται αμφότερες οι προϋποθέσεις που έθεσε χθες η Κομισιόν για την ενεργοποίηση του πλαφόν.

Το συγκεκριμένο γεγονός, δε, προκάλεσε έκπληξη στους εκπροσώπους του Τύπου που κάλυψαν την ανακοίνωση των παραπάνω μέτρων από την Κομισιόν, με ορισμένους να ερωτούν εάν αυτά τα μέτρα αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες της Κομισιόν για νέα ραγδαία αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, δεδομένης της απόστασης που χωρίζει το πλαφόν από την τρέχουσα τιμή του προϊόντος (στα 116,13 ευρώ TTF παράγωγο τέλους Νοεμβρίου ή 133,04 προθεσμιακό Ιανουαρίου).

Όλα αυτά, δε, συμβαίνουν ενώ η ακραία άνοδος των τιμών τον προηγούμενο Αύγουστο επί σχεδόν δύο εβδομάδες, όταν η Ρωσία απειλούσε με τερματισμό των παραδόσεων μέσω Nord Stream 1, είχε αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμια για την ευρωπαϊκή οικονομία, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και συνολικά στο επίπεδο του πληθωρισμού.

Με άλλα λόγια, η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ένα σχήμα το οποίο, θα ενεργοποιηθεί κάτω από ιδιαίτερα ακραίες προϋποθέσεις και δεύτερον αφού γίνουν ορατές οι επιπτώσεις επί της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έκανε, δηλαδή, αυτό που ουδείς πλην ελαχίστων με επικεφαλής την Γερμανία, επιθυμούσε.

Η πρότασή της, βεβαίως , θα τεθεί υπόψη των 27 κρατών μελών προς έγκριση, ενώ σε μάλλον θεωρητικό επίπεδο παραμένει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου για την από κοινού αγορά φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ. 

Υπό το φως όλων αυτών, που ακριβώς οδεύει η ΕΕ; Όταν αδυνατεί να ανταποκριθεί έστω στοιχειωδώς στην μεγαλύτερη οικονομική απειλή που έχει γνωρίσει από το τέλος του Β Π.Π. έως σήμερα, η οποία απειλεί με λουκέτο σειρά κλάδων και με ύφεση ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία, τότε σε τι μπορούν να προσβλέπουν οι Ευρωπαίοι πολίτες;

Αυτό θα μπορούσε να μας το διευκρινίσει η φίλτατη κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v