Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χαμένος βηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Βγαίνουν μες στην καλή χαρά και εξαγγέλλουν διάφορα τινά, μόνο και μόνο για να τα «πάρουν πίσω» ακόμη και εντός της ημέρας και χωρίς να «ανοίξει μύτη». Έτσι θα κυβερνηθεί ο τόπος, φίλτατοι;

Ο χαμένος βηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

«Αυτές είναι οι απόψεις μας κι αν δεν σας αρέσουν, έχουμε… κι άλλες».

Κοντολογίς, αυτό μας είπαν την προηγούμενη εβδομάδα τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εξαγγέλλοντας διάφορα τινά για να ανακαλέσουν ταχύτατα, ακόμη και εντός της ίδιας ημέρας, μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσαν οι εξαγγελίες τους.

Τον χορό έσυρε ο φίλτατος υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, με τις εξαγγελίες του περί των αλλαγών που προωθούνται στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ενδεχομένως και στους φορολογικούς συντελεστές που τους αφορούν. Για την ευγενή τάξη των ελεύθερων επαγγελματιών και για την ανάγκη αρτιότερης φορολόγησής τους, εξάλλου, είχε κάνει λόγο και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Η διάψευση που ακολούθησε ήταν διπλή: Τόσο από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Μαρινάκη όσο και από τον προϊστάμενό του υπουργό Κ. Χατζηδάκη, οι οποίοι κατέστησαν σαφές ότι δεν επίκειται αλλαγή συντελεστών στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, ένας ευρύτατος αριθμών των οποίων, εξάλλου, απαρτίζει την εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος.

Η συνέχεια ήλθε, μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, οπότε η επίσης φιλτάτη αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη μάς πληροφορούσε, με εγκύκλιό της, ότι τα εμβόλια της γρίπης θα χορηγούνται δωρεάν αποκλειστικά με ιατρική συνταγή, γεγονός το οποίο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους των φαρμακοποιών και των φαρμακοβιομηχάνων και οδήγησε στην εξίσου άμεση… αναδίπλωση της κας Αγαπηδάκη.

Ακολούθησε, την Παρασκευή, ο καθ’ όλα φίλτατος Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Εργασίας, ο οποίος εξήγγειλε το πρωί ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2024, για να αλλάξει απόψεις το απόγευμα, λέγοντας ότι αυτό θα γίνει σε δύο δόσεις, το 2025 και το 2027…

Για την ακρίβεια, αν και το πρωί της Παρασκευής είχε δηλώσει από το βήμα συνεδρίου ότι «στις αρχές του επόμενου έτους θα μειώσουμε τις εισφορές επιπλέον 1%...», στη συνέχεια εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση στην οποία, μεταξύ άλλων, σημειωνόταν ότι «… ο προγραμματισμός περιλαμβάνει αυτό να γίνει σε δύο δόσεις, κατά 0,50% το 2025 και κατά 0,50% το 2027, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος δεν επιτρέπει μείωση από το 2024, ένεκα και των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω των φυσικών καταστροφών». Κάτι που προφανώς … αγνοούσε ο -επαναλαμβάνω καθ' όλα φίλτατος- υπουργός, λίγες ώρες νωρίτερα.

Ευλόγως στην κυβέρνηση έχουν τη δυνατότητα να ανασκευάζουν τις πολιτικές που ακολουθούν, εφόσον αυτές δεν αποδίδουν για οποιονδήποτε λόγο. Όμως αυτό είναι ένα ζήτημα και ένα εντελώς διαφορετικό να μην έχει προλάβει καν να στεγνώσει το μελάνι με το οποίο αυτές οι πολιτικές γράφτηκαν και να ανακαλούνται σχεδόν εν ριπή οφθαλμού.

Δεν πρόκειται δε για καινοφανείς περιπτώσεις. Αντίστοιχα παραδείγματα ανακλήσεων έχουμε δει και στο παρελθόν, με κορυφαίο εκείνο του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη και των αλλαγών που εξήγγειλε ως προς το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών.

Κάτι που διαψεύστηκε και πάλι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ώστε να ξαναμπεί στο τραπέζι λίγους μήνες αργότερα από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος εμφανίζεται να επιμένει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Yπό το φως αυτών των παρατράγουδων, σε ποια συμπεράσματα καλείται να καταλήξει το εκλογικό σώμα ως προς την επάρκεια της παρούσας κυβέρνησης; Όταν μέσα σε μόλις 48 ή και 24 ώρες οι υπουργοί λένε και ξελένε με τόση ευκολία, πόση σοβαρότητα έχει άραγε το κυβερνητικό έργο;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v