Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικά παρατράγουδα με το... «καλημέρα»

Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, η κυβέρνηση βγήκε στα «μανταλάκια» όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές, με διαφορετικές περιπτώσεις ασυνεννοησίας, αστοχιών και διαφωνιών υπουργών ακόμη και με τον πρωθυπουργό. Το επιτελικό κράτος φταίει;

Κυβερνητικά παρατράγουδα με το... «καλημέρα»

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ο τραγέλαφος στον οποίο κατέληξε χθες η υπόθεση της έφιππης αστυνομίας, με την πρόταση Μηταράκη να απορρίπτεται με συνοπτικές διαδικασίες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν θα είχε ίσως ιδιαίτερη σημασία εάν δεν αποτελούσε κρίκο μιας αλυσίδας κυβερνητικών αστοχιών που σημειώνονται με το «καλημέρα» της νέας διακυβέρνησης.

Θα παρέμενε, με άλλα λόγια, ένα απλό φιάσκο, στον απόηχο ενός μεγαλύτερου που αφορούσε την κατάργηση της -μηδέποτε χρησιμοποιηθείσας- πανεπιστημιακής αστυνομίας, και ίσως θα διατηρούνταν στη ζωή μόνο ως ανέκδοτο σε θερινά βραδινά τραπέζια ή όπου αλλού.

Ατυχώς, όμως, το συγκεκριμένο περιστατικό προστίθεται σε μια ολοένα αυξανόμενη λίστα περιπτώσεων κυβερνητικής ασυνεννοησίας, αστοχιών και -απλά- διαφωνιών, που άρχισαν από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και συνεχίζονται έως τώρα.

Τον χορό έσυρε πρώτος ο -καθ' όλα φίλτατος- υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, με τις γνωστές δηλώσεις του από του βήματος της Βουλής περί επικείμενης αλλαγής των διατάξεων για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών, τις οποίες θεωρούσε ότι είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά ανακάλυψε, τελικώς, ότι ήταν δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η υπόθεση «μαζεύτηκε» από την κυβέρνηση, επίσης με συνοπτικές διαδικασίες και με την επισήμανση ότι ο κ. Φλωρίδης εξέφραζε προσωπικές απόψεις και πως το ζήτημα δεν είχε εξεταστεί στο υπουργικό συμβούλιο. Άφησε ωστόσο αναπάντητα τα ερωτήματα ως προς τους λόγους για τους οποίους ο κ. Φλωρίδης εξέφραζε «προσωπικές απόψεις» κατά την εκφώνηση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης.

Επόμενος στη σειρά διαφωνιών ο -επίσης φίλτατος- Μάκης Βορίδης, ο οποίος μάλιστα καταλαμβάνει την εκ δεξιών του κ. Μητσοτάκη καρέκλα του υπουργού Επικρατείας και παρά ταύτα στάθηκε κάθετα αντίθετος στην πρωθυπουργική δέσμευση περί θεσμοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Όπως είπε στο Mega: «Η προσωπική μου άποψη είναι αρνητική και το είχα ξαναδηλώσει, και όταν είχε έρθει το σύμφωνο το είχα καταψηφίσει. Ο πρωθυπουργός είπε πως θα γίνει σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Θα δούμε πότε θα είναι αυτό». Μια τοποθέτηση πολλαπλών ερμηνειών, με αποδέκτη κυρίως τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Διατυπώθηκε ως «δεξιό αντίβαρο» στη δέσμευση Μητσοτάκη περί νομοθέτησης του γάμου ομοφύλων ή συνιστά μια δυνητική «βόμβα» εκ μέρους του κ. Βορίδη; Θα δούμε…

Τρίτη, έως τώρα, περίπτωση αστοχίας, ασυνεννοησίας ή διαφωνίας -όπως θέλετε πείτε το- αυτή του φίλτατου υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη, με την εξαγγελία της… υπογραφής Προεδρικού Διατάγματος εκ μέρους του για τη δημιουργία Έφιππης Αστυνομίας για τουριστικούς και τελετουργικούς λόγους στο κέντρο της Αθήνας, όπως είπε, η οποία όμως βρήκε… τοίχο από το Μέγαρο Μαξίμου, πηγές του οποίου διέρρεαν χθες ότι «προτάθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη η σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία και η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Θα πείτε, ίσως, δεν κόστισαν κάτι όλα αυτά στον φορολογούμενο πολίτη και θα συμφωνήσω.

Δεν παύουν όμως να είναι απολύτως ενδεικτικά -αν μη τι άλλο- της απουσίας συγχρονισμένου βηματισμού εκ μέρους των μελών της κυβέρνησης. Όπως επίσης είναι ενδεικτικά και της ανάγκης επανεφεύρεσης του λεγόμενου «επιτελικού κράτους», μήπως και υπάρξει ένας κάποιος συντονισμός του κυβερνητικού έργου.

Αυτό το οποίο, φευ, όντως κόστισε στον φορολογούμενο είναι βεβαίως η καθ' όλα ατυχής υπόθεση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Η ένταξη των πλέον των χιλίων τέως μελών της σε άλλες αστυνομικές δυνάμεις συνιστά θεάρεστο έργο, πλην όμως αφήνει εκκρεμές το ζήτημα της ασφάλειας στα ΑΕΙ και στις φοιτητικές εστίες, για το οποίο τόσες δεσμεύσεις έχει διατυπώσει η κυβερνώσα παράταξη. Πρόκειται, άρα, για μια υπόθεση με κόστος πολιτικό, όπως και οι τρεις προηγούμενες, αλλά και οικονομικό…

Ας πρόσεχαν.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v