Γιατί υστερεί η περιφέρεια

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 2.500 μονάδες, αλλά πολλές μετοχές της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης βρίσκονται σε επίπεδα δείκτη 1.800 μονάδων. Δύο είναι τα ενδεχόμενα. Ή η Σοφοκλέους έχει ακόμη μεγάλη διαδρομή μπροστά της, οπότε καθυστερεί και η στροφή του ενδιαφέροντος στην Περιφέρεια, ή οι υφιστάμενες δυνάμεις της αγοράς επαρκούν μόνο για τα blue chips.

Γιατί υστερεί η περιφέρεια
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 2.500 μονάδες, αλλά πολλές μετοχές της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης βρίσκονται σε επίπεδα δείκτη 1.800 μονάδων. Δύο είναι τα ενδεχόμενα.

Ή η Σοφοκλέους έχει ακόμη μεγάλη διαδρομή μπροστά της, οπότε καθυστερεί και η στροφή του ενδιαφέροντος στην Περιφέρεια, ή οι υφιστάμενες δυνάμεις της αγοράς επαρκούν μόνο για τα blue chips. Η παράδοση υποστηρίζει ότι η άνοδος ξεκινάει από τα blue chips και καταλήγει στην Περιφέρεια.

Ο κανόνας αυτός έχει επιβεβαιωθεί σε όλους τους μέχρι σήμερα ανοδικούς κύκλους της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς (μικρούς και μεγάλους) και δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος για να ανατραπεί στην παρούσα συγκυρία.

Κάθε φορά, όμως, θα πρέπει να εξετάζουμε τα νέα δεδομένα πολύ προσεκτικά, αφού οι μεγάλες ζημίες έρχονται στο απρόσμενο, στην ανατροπή του σκηνικού πάνω στο οποίο έχουμε κτίσει τις θέσεις μας.

Εφόσον ισχύει πράγματι ο κανόνας, τότε θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερη άνοδο από την προσδοκώμενη. Όπως είχαμε σημειώσει στο σημείωμα της 31ης Δεκεμβρίου, το σενάριο της ανόδου έκανε τότε λόγο για ένα επίπεδο τιμών μεταξύ των 2.500 και 2.800 μονάδων.

Βρισκόμαστε ήδη μέσα σ’ αυτό το όριο, αλλά δεν παρατηρούμε ταυτόχρονα και μετατόπιση του ενδιαφέροντος στη μεσαία και στη μικρή κεφαλαιοποίηση. Ή, τουλάχιστον, όχι στον βαθμό που το περιμέναμε.

Υπάρχουν μετοχές απ’ αυτές τις δύο κατηγορίες που κινούνται (για να μην είμαστε υπερβολικοί και ισοπεδωτικοί), αλλά δεν υπάρχει το σύνθημα της... γενικής εφόδου!

Όταν η αγορά θέτει έναν στόχο -για παράδειγμα τις 2.800 μονάδες- δεν μένει σ’ αυτόν. Είτε τον προσπερνά πανηγυρικά είτε τον αγγίζει οριακά.

Η δυναμική της αγοράς, όπως εκφράζεται από το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στα blue chips, μας προδιαθέτει για κάτι περισσότερο από τις 2.800 μονάδες. Πόσο μάλλον αν πράγματι ακολουθήσουν η μικρή και η μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι οποίες και υστερούν.

Εκεί μας οδηγεί η λογική, με βάση τη συμπεριφορά της αγοράς στο παρελθόν. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο δραστικός περιορισμός της χρηματοδότησης των επενδυτών από τις ΑΧΕ (μέσω του T + 3 και T + 29) έχει αφαιρέσει ένα σημαντικό εργαλείο δουλειάς από τα λόμπι. Κι είναι γνωστό ότι με τις μικρότερες μετοχές ασχολούνταν κυρίως τα λόμπι.

Δεν γνωρίζουμε, λοιπόν, αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι αναγκαίες δυνάμεις για να δοθεί ώθηση στην περιφέρεια. Γνώστες της αγοράς υποστηρίζουν ότι με τον άλφα ή βήτα τρόπο η περιφέρεια θα πάρει από την άνοδο αυτή το μερίδιο που της αναλογεί.

Μπορεί να μην είναι ο πρωταγωνιστής, όπως στο παρελθόν, αλλά η καθυστέρηση αυτή, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, μας προδιαθέτει για περαιτέρω άνοδο των blue chips: ”Δεν έχει ακόμη κλείσει ο κύκλος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης για να ανοίξει εκείνος της περιφέρειας”, επισημαίνουν.

Μέχρι τις εκλογές απομένει ακόμη πολύς δρόμος. Η αγορά δείχνει μία αξιοσημείωτη δυναμική και αυτό κυρίως λόγω της δράσης των ξένων θεσμικών επενδυτών.

Εμείς θα σημειώσουμε για άλλη μία φορά δύο πράγματα: Πρώτον, καλό είναι να μην οριοθετούμε τους επενδυτικούς στόχους μας με κορυφαία γεγονότα, όπως αυτό των εκλογών. Δεύτερον, η εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών παραμένει ασφαλέστερος οδηγός για την πορεία της αγοράς σε σχέση με όλες τις άλλες θεωρίες.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η άνοδος αυτή να τερματιστεί κάποια στιγμή, δίχως η περιφέρεια να κάνει τη μεγάλη της κίνηση. Μπορεί να μην έχει συμβεί μέχρι σήμερα, αλλά για όλα υπάρχει η πρώτη φορά.

Θέλουμε ακόμη να σημειώσουμε ότι η πορεία της Σοφοκλέους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αντίστοιχη πορεία των ξένων αγορών. Πόσο μάλλον όταν οι ξένοι επενδυτές είναι σήμερα οι βασικοί παίκτες στη Σοφοκλέους.

Θα ήταν παράλογο να προβαίνουν σε πωλήσεις στις δικές τους μεγάλες αγορές και να αγοράζουν σ’ όλο τον κόσμο ελληνικές και μόνο μετοχές.

Με άλλα λόγια: Παραμένουμε θετικοί για την αγορά, επειδή αυτή είναι η τάση.

Ταυτόχρονα, όμως, βρισκόμαστε σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Τα προβλήματα που υπήρχαν πριν από δύο μήνες εξακολουθούν και υφίστανται...

Επίσης, δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να στηρίξουμε τις προσδοκίες μας για περαιτέρω άνοδο της αγοράς στο γεγονός ότι η σκυτάλη δεν έχει περάσει ακόμη στα χέρια της περιφέρειας. Είναι το πιο πιθανό σενάριο, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι και οι συνθήκες στην αγορά έχουν μεταβληθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v