Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Σκληρές” προκλήσεις για πέντε εισηγμένες

Με το Γ.Δ. της Σοφοκλέους να κινείται εδώ και καιρό σε ένα σχετικά μικρό εύρος διακυμάνσεων, δεν είναι λίγες οι μετοχές που είναι σε θέση να υπεραποδώσουν. Οι εισηγμένες Μαΐλλης, Cardico, Εθνική Ασφαλιστική, Mevaco και Πλαστικά Θράκης αντιμετωπίζουν επιχειρηματικές προκλήσεις των οποίων η επίλυση ίσως να εξαργυρωθεί στο ταμπλό...

”Σκληρές” προκλήσεις για πέντε εισηγμένες
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Με τον Γενικό Δείκτη της Σοφοκλέους να κινείται εδώ και καιρό σε ένα σχετικά μικρό εύρος διακυμάνσεων, δεν είναι λίγες οι μετοχές που είναι σε θέση να υπεραποδώσουν σαφώς έναντι εκείνου σε περίπτωση που μέσα στο επόμενο εξάμηνο πείσουν την αγορά ότι τα πράγματα εξελίσσονται θετικά γι’ αυτές.

Οι εταιρείες Μαΐλλης, Cardico, Εθνική Ασφαλιστική, Mevaco και Πλαστικά Θράκης έχουν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς σημαντικές επιχειρηματικές προκλήσεις και παράλληλα να τις εξαργυρώσουν στο ταμπλό...

Ο Μαΐλλης, μετά την περυσινή καθίζηση των αποτελεσμάτων του, ξεκίνησε το 2007 με ένα τρίμηνο που ήταν χειρότερο μεν από το αντίστοιχο περυσινό σε ό,τι αφορά τα κέρδη, ωστόσο ήταν βελτιωμένο σε σχέση με το τελευταίο τέταρτο της περυσινής χρήσης (το χειρότερο του 2006). Με την εταιρεία να διαψεύδει δημοσιεύματα που την έφερναν να πουλά ποσοστά μετοχών σε επενδυτές του εξωτερικού, η αγορά τώρα αναμένει με ενδιαφέρον το κατά πόσο τα επόμενα δύο τρίμηνα του 2007 (Απρίλιος έως Σεπτέμβριος) θα συνεχιστεί η τάση βελτίωσης που σημειώθηκε κατά το πρώτο τέταρτο του έτους.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, η μετοχή του Μαΐλλη θα διαπραγματεύεται με P/E γύρω στο 25, δημιουργώντας παράλληλα προσδοκίες ότι αναμένονται ακόμη καλύτερες μέρες από το 2008 και μετά. Και όλα αυτά, όταν η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι λίγο μόνο ανώτερη από τα ίδια κεφάλαιά της.

Μια πολύ κακή χρονιά ήταν το 2006 και για τον Καρδασιλάρη, καθώς η εκτίναξη στις τιμές της βασικής πρώτης ύλης (αμυγδαλόψιχας) τον έφεραν σε δυσχερή θέση λόγω των συμβολαίων πώλησης που είχε κλείσει με τις παλαιότερες χαμηλές τιμές.

Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο ο εισηγμένος όμιλος ”γύρισε” στην κερδοφορία και τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να προχωρήσει σε εκτιμήσεις αποτελεσμάτων για την τρέχουσα χρήση, καθώς θα υπάρχουν σαφέστερες ενδείξεις για το πώς θα κυμανθεί φέτος η τιμή της αμυγδαλόψιχας.

Εντός του έτους, επίσης, αναμένεται να έχουμε μια πρώτη εικόνα για το πόσο θα αποδώσουν μια σειρά από ενέργειες που ξεκίνησαν πέρυσι και περιλαμβάνονται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο η μετοχή έχει υποχρεωθεί σε απώλειες της τάξεως του 33,4%, με ορισμένα θεσμικά χαρτοφυλάκια να μειώνουν τις θέσεις τους στην εταιρεία.

Σε περίπτωση που φέτος φανεί αξιοσημείωτη αναστροφή της τάσης, τότε αυτό το γεγονός θα μπορούσε ενδεχομένως να επιδράσει ανάλογα και στην πορεία της μετοχής.

Η Εθνική Ασφαλιστική δεν θα θέλει να θυμάται την ”κάτω γραμμή” στα αποτελέσματα του 2006, εξέλιξη που επηρέασε πτωτικά την τιμή της μετοχής της (-7% το τελευταίο δωδεκάμηνο). Ωστόσο, η αγορά από φέτος προσδοκά, πέρα από τη μεγάλη άνοδο της παραγωγής, και ένα ισχυρό rebound στην κερδοφορία.

Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο τα κέρδη ήταν χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αλλά υψηλότερα από κάθε άλλο τρίμηνο του 2006. Δηλαδή τα φετινά κέρδη συγκρίνονται με το καλύτερο τρίμηνο της περυσινής χρήσης και αν τώρα μέσα στο επόμενο εξάμηνο η Εθνική Ασφαλιστική συνεχίσει να ”ανεβάζει ταχύτητες” τότε είναι αρκετά πιθανόν να συγκινήσει εκ νέου χαρτοφυλάκια που την είχαν εγκαταλείψει λόγω του περυσινού πισωγυρίσματος.

Η Mevaco (+79% το δωδεκάμηνο που προηγήθηκε) έχει καταφέρει κατά την τελευταία τριετία να βελτιώσει κατακόρυφα τις επιδόσεις της, έτσι ώστε παρά τη μεγάλη άνοδο στην τιμή της μετοχής της να διαπραγματεύεται με ελκυστικούς δείκτες P/E και μερισματικής απόδοσης.

Στους φετινούς στόχους της εισηγμένης εταιρείας συγκαταλέγεται η διατήρηση των περυσινών επιδόσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί η υποδομή για την εκκίνηση μιας νέας ανοδικής περιόδου κατά την προσεχή τριετία.

Το πρώτο τρίμηνο αυτής της χρονιάς παρατηρήθηκε υστέρηση στις οικονομικές επιδόσεις της Mevaco, η οποία αν καλυφθεί τους υπόλοιπους μήνες του έτους, τότε θα είναι περισσότεροι αυτοί που θα πιστεύουν ότι οι μεσομακροπρόθεσμοι στόχοι της διοίκησης μπορούν να επιτευχθούν.

Η μετοχή των Πλαστικών Θράκης έχει υποαποδώσει στο ταμπλό κερδίζοντας μόλις 5,8% το τελευταίο δωδεκάμηνο. Η αρχή του κακού έγινε πέρυσι με το profit warning για να συνεχιστεί φέτος με το σαφώς πτωτικό πρώτο φετινό τρίμηνο (κάμψη κερδών από τα 3,59 στο 1,34 εκατ. ευρώ).

Αρκετοί αναλυτές είναι προβληματισμένοι με την εταιρεία και βρίσκονται στη διαδικασία της εκτίμησης για το κατά πόσο η υπάρχουσα ”κοιλιά” θα αποτελέσει απλώς μια παρένθεση στο growth story του εισηγμένου ομίλου ή τον προπομπό μιας περιόδου ταλαιπωρίας.

Από τις τάσεις που θα φανούν στα αποτελέσματα του εξαμήνου και κυρίως του εννεαμήνου είναι πολύ πιθανόν να κριθούν πολλά σχετικά με τις τελικές αποφάσεις των αναλυτών.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 483 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 22-26/6/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v