Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχοινάς: Γιατί στηρίζουμε τη βιομηχανία τροφίμων

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζει την παραγωγική σημασία ενός κορυφαίου κλάδου της ελληνικής μεταποίησης.

Σχοινάς: Γιατί στηρίζουμε τη βιομηχανία τροφίμων

«Η βιομηχανία τροφίμων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, είναι ένας κλάδος που μπορεί να προσφέρει πολλά στην παραγωγική διαδικασία αλλά και στην ανάδειξη της καινοτομίας ως πηγής εισοδήματος. Υπό αυτή την έννοια, η βιομηχανία τροφίμων αποτελεί και ισχυρό ευρωπαϊκό εμπορικό όχημα». Αυτά, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δίνοντας έμφαση στη σημασία του ελληνικού κλάδου στην ανάπτυξη και εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής.

Αναφερόμενος επίσης στην ανάγκη η Ευρώπη να συνεχίσει να είναι η πρώτη εμπορική δύναμη στον κόσμο, ο κ. Μ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δημιουργεί ένα πλαίσιο διεθνών εμπορικών συμφωνιών με τον Καναδά, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, το Μεξικό και πολύ σύντομα τη Mercosur, οι οποίες θα κάνουν την Ευρώπη το κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου. Όχι, όμως, για να δέχεται μόνο προϊόντα αλλά κυρίως για να πουλά τη δική της παραγωγή σε νέες αγορές και να εξάγει τα ευρωπαϊκά ποιοτικά πρότυπα, τα οποία κάνουν ουσιαστικά την ΕΕ το επίκεντρο της εμπορικής δράσης στον κόσμο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής αναφέρθηκε στην ενίσχυση του γνωστού «Πλάνου Γιούνκερ» με πρόσθετα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία στόχο έχουν την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη και την αποτελεσματικότερη προσαρμογή των οικονομιών των χωρών μελών στην ψηφιακή εποχή.

Τη σημασία της τελευταίας επεσήμανε στην ομιλία του και ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ευάγγελος Καλούσης, τονίζοντας ιδιαίτερα και τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος στα επίπεδα της κλιματικής αλλαγής, της ασφάλειας και επάρκειας των τροφίμων, της πληροφόρησης όλο και πιο απαιτητικών καταναλωτών, αλλά και των τεχνολογιών που στις μέρες μας αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα.

«Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, είναι ζωτική ανάγκη η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής, η τόνωση της εξωστρέφειας και βεβαίως η προώθηση της έρευνας, που αφ’ εαυτή είναι παραγωγός καινοτομίας. Κατά συνέπεια, χρειάζονται επενδύσεις και σοβαρές προσπάθειες αναδιάρθρωσης του παραγωγικού μας ιστού, με εφαλτήριο τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών», είπε ο κ. Ευαγ. Καλούσης.

Από την άποψη αυτή, πολύ κατατοπιστική υπήρξε η παρουσίαση του κ. Γιωργή Κριτσωτάκι, επικεφαλής Τμήματος Management Consulting της Accenture, ο οποίος παρουσίασε τις επιπτώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας στην ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέδειξε και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι νέες τεχνολογίες, η αξιοποίηση των δεδομένων, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, οι διαρκώς αυξανόμενες προσδοκίες των καταναλωτών και οι αλλαγές σε δημογραφικό επίπεδο, διαμορφώνουν ένα πρωτοφανές τοπίο στην αγορά τροφίμων, σε επίπεδο παραγωγής, διανομής, επικοινωνίας αλλά και κατανάλωσης. Οι ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων, με σαφή στρατηγικό προσανατολισμό και συνεπή βήματα, μπορούν και οφείλουν να μετασχηματιστούν ψηφιακά, μετατρέποντας την απειλή σε ευκαιρία… Είτε πρόκειται για ελάφια, είτε για λιοντάρια, οι ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων πρέπει να μάθουν να τρέχουν όσο πιο γρήγορα μπορούν».

Τέλος, στην εκδήλωση του ΣΕΒΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα, έδωσε την προοπτική για την Ελλάδα στα επόμενα χρόνια και, αναφερόμενος στην εμπειρία άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την έξοδό τους από προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, είπε: «Η εμπειρία δείχνει ότι πέτυχαν υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Όμως το διεθνές περιβάλλον για τις χώρες αυτές (άφθονη ρευστότητα, χαμηλή τιμή πετρελαίου, ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές του πλανήτη) ήταν πολύ πιο ευνοϊκό από αυτό που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας σε συνδυασμό με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τον αναπροσανατολισμό των διαθέσιμων πόρων από κατανάλωση και εισαγωγές σε επενδύσεις και εξαγωγές, μπορεί να δώσει στη χώρα μας την αναγκαία ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση, η οποία είναι πλέον για πολλά χρόνια και μέγα ζητούμενο».

Ας σημειωθεί ότι ο ΣΕΒΤ εκπροσωπεί σήμερα το σύνολο της ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκοσμίως. Μέλη του Συνδέσμου είναι οι κλαδικοί σύνδεσμοι αλλά και ατομικά πολλές επιχειρήσεις του χώρου των τροφίμων.

Κατά τον κ. Ευάγγελο Καλούση, ο κλάδος κατέχει τις τελευταίες δεκαετίες την πρώτη θέση στην ελληνική βιομηχανία, με το 25% του συνόλου της βιομηχανίας στην οποία δραστηριοποιούνται πάνω από 1.200 επιχειρήσεις, με περισσότερους από 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους. Με ιστορία που ξεκινά το 1782, ο κλάδος είναι δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής, με έντονη επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, σε Ασία και Αμερική.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v