Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η σιωπή Γερουλάνου και του opengov τα… 9μερα!

Αδιάφορα σφυρίζει ο υπουργός Πολιτισμού και το περιβάλλον του στις βαρύτατες κατηγορίες που εκτόξευσε επωνύμως ο πρώην πρόεδρος του ΟΔΙΕ, που οι ίδιοι επέλεξαν. Και εκθέτει άμεσα τον πρωθυπουργό.

Η σιωπή Γερουλάνου και του opengov τα… 9μερα!
Την ώρα που η Ελλάδα στενάζει και οι πολίτες υποφέρουν και αναγκάζονται σε πρωτόγνωρες θυσίες είναι όχι μόνο ηθικά ανεπίτρεπτο αλλά και πολιτικά επικίνδυνο να βλέπουν τη δημοσιότητα σοβαρότατες καταγγελίες εις βάρος πρωτοκλασάτων υπουργών και του περιβάλλοντος τους, χωρίς καμία απάντηση.

Ο λόγος για τις καταγγελίες που έκανε δημοσίως, με συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο τοποθετηθείς και εν συνεχεία… αποπεμφθείς από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο, πρόεδρος του ΟΔΙΕ Δημήτρης Σεφτελής.

Καταγγελίες που στην ουσία εκθέτουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς καταρρίπτουν πανηγυρικά τις διατυπωμένες θέσεις του περί αξιοκρατίας,… «βιογραφικών» στο opengov και διαφάνειας εκ μέρους της κυβέρνησης.

Διότι φέρνουν στο φως παρα-υπουργικές «παρέες» και «αυλές» που διοικούν οργανισμούς κατά πως νομίζουν, ακριβώς όπως συνέβαινε και στο παρελθόν. Είναι ενδεικτικό ότι στον ΟΔΙΕ, σύμφωνα με τα όσα επωνύμως υποστηρίζει ο κ. Σεφτελής, κουμάντο κάνει μια παρέα ανθρώπων με κεντρικό πρόσωπο τη διευθύντρια του γραφείου του κ. Γερουλάνου, Κατερίνα Χατζοπούλου!

Στα πρόσωπα αυτά πέραν του διευθύνοντος συμβούλου κ. Ζαχαρή, (που σύμφωνα με τον κ. Σεφταλή ήταν προσωπική επιλογή της κ. Χατζοπούλου!) συγκαταλέγεται πάντα κατά τον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού, και ο… οδοντίατρος της(!) ο οποίος μάλιστα ήθελε να γίνει (και έγινε) εκτελεστικό μέλος αλλά και εποπτεύων του… κτηνιατρείου του ΟΔΙΕ , με πρώτη του ενέργεια την προώθηση της προκήρυξης διαγωνισμών ύψους 400.000 ευρώ για φαρμακευτικά υλικά.

Μέλος φυσικά του ΔΣ είναι και η ίδια η κα Χατζοπούλου, η οποία ωστόσο κατά τον κ. Σεφτελή, δεν είχε παραστεί παρά μόνον σε… τρεις από τις 14 συνεδριάσεις του ΔΣ του ΟΔΙΕ.

Σύμφωνα όμως με τις καταγγελίες, η κ. Χατζοπούλου, δεν παρέλειψε να προτείνει και την πρόσληψη νομικής συμβούλου στον ΟΔΙΕ, με την οποία συνδέεται φιλικά. Η συγκεκριμένη μάλιστα κυρία, τύγχανε ήδη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ, ενός ακόμη οργανισμού που εποπτεύεται από τον υπουργό Πολιτισμού και τη δραστήρια διευθύντρια του γραφείου του.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» που δημοσίευσε το θέμα, η εν λόγω φίλη της κας Χατζοπούλου «βολεύτηκε» τελικά ως νομικός σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ με παχυλή αμοιβή, ενώ τη θέση της στο ΔΣ του ΟΠΑΠ, φέρεται να κατέλαβε έτερος συνεργάτης του υπουργείου Πολιτισμού και επίσης… φίλος της κας Χατζοπούλου.

Οι καταγγελίες δεν σταματούν εδώ, γι αυτό και η ανάγνωση του πλήρους κειμένου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ωστόσο θα σταθούμε σε ένα ακόμη σημείο. Επί μήνες κυκλοφορούσαν στην αγορά οι πληροφορίες ότι στην διαδικασία των τοποθετήσεων στελεχών σε οργανισμούς ευθύνης του κ. Γερουλάνου, εμπλέκεται άμεσα η εταιρία συμβούλων Egon Zehnder και προσωπικά ο επικεφαλής της κ. Γαβριηλίδης.

Οι πληροφορίες αυτές διαψεύδονταν, πλην όμως ο κ. Σεφτελής αποκάλυψε ότι κατόπιν της αίτησης του στο opengov, πέρασε από ειδική «ακρόαση» στο γραφείο του κ. Γαβριηλίδη, ο οποίος διόλου εκ συμπτώσεως υποθέτουμε, έχει διατελέσει εργοδότης του κ. Γερουλάνου στην Egon Zehnder!

Κι εδώ το πρόσθετο ερώτημα είναι με τι αμοιβή προσφέρει τις υπηρεσίες της η Egon Zehnder,κι αν βεβαίως έγινε κάποια «διαδικασία» για την… προτίμηση της από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ίσως είναι σύμπτωμα της σήψης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, να μην υπάρχει δύο μέρες μετά, καμία επίσημη απάντηση από την πλευρά του υπουργού και του περιβάλλοντος του, για τα όσα καταμαρτυρεί επωνύμως ο πρόεδρος που οι ίδιοι τοποθέτησαν στον ΟΔΙΕ.

Η πρακτική όμως αυτή εκθέτει τον πρωθυπουργό, (ιδίως καθ' όσον ο κ. Γερουλάνος θεωρείται ένα από τα πρόσωπα του πολύ στενού του κύκλου), οδηγώντας την κοινή γνώμη στο συμπέρασμα ότι οι εξαγγελίες του για αλλαγή πλεύσης και νοοτροπίας στον δημόσιο τομέα, με διαφάνεια και αξιοκρατία, έχουν μετατραπεί σε φληναφήματα ακόμη και από πρόσωπα του πιο στενού του κύκλου.

Ο κ. Γερουλάνος έχει λοιπόν υποχρέωση να απαντήσει, να λάβει σαφή θέση στις καταγγελίες.

Το αντίθετο είναι όχι μόνο πολιτικά αλλά και ηθικά ανεπίτρεπτο.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει το διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες . Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψη σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Γιώργος Παπανικολάου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v