Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

25 μετοχές με ισχυρή μερισματική απόδοση

Μερισματικές αποδόσεις υψηλότερες από τα μέσα επίπεδα της Σοφοκλέους εμφανίζουν 25 μετοχικοί τίτλοι, οι οποίοι κατά μέσο όρο εμφανίζουν ταυτόχρονα και χαμηλότερους πολλαπλασιαστές αποτίμησης. Ποιες είναι αυτές οι μετοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων της FactSet και για ποιους λόγους ο επενδυτής πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τη μερισματική απόδοση, ιδίως σε περιόδους αβεβαιότητας.

25 μετοχές με ισχυρή μερισματική απόδοση
Σε περιόδους υψηλής αβεβαιότητας στις αγορές μετοχών, οι μερισματικές αποδόσεις πάντοτε εμφανίζονται δυναμικά και αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για τη θετική αξιολόγηση μιας μετοχής από πλευράς αναλυτών, αλλά και από πλευράς επενδυτών.

Ο λόγος που οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για την επενδυτική αξιολόγηση μιας εταιρείας είναι ότι τα μερίσματα που πληρώνονται στους μετόχους εξασφαλίζουν εν μέρει ή δημιουργούν την πεποίθηση ότι σε μια πιθανή πτώση της αγοράς ένα μέρος των απωλειών θα καλυφθεί από τα μερίσματα.

Παράλληλα, οι εταιρείες με υψηλές μερισματικές αποδόσεις είθισται να έχουν σταθερούς ρυθμούς αύξησης των κερδών τους, γεγονός που τις καθιστά ”πιο αμυντικές” επιλογές σε σχέση με τις εταιρείες που βρίσκονται σε φάση υψηλού ρυθμού ανάπτυξης και τα κέρδη τους δύνανται να εμφανίζουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις από έτος σε έτος.

Στις περιπτώσεις που οι μερισματικές αποδόσεις συνδυάζονται και με ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης, όπως οι πολλαπλασιαστές κερδοφορίας μετά φόρων (Price Earnings Ratio), τότε οι εν λόγω μετοχές μπορεί να αποτελούν και δυνάμει αγοραστικές ευκαιρίες.

Στις περιόδους έντονης διακύμανσης των τιμών των μετοχών, είτε ανοδικά είτε πτωτικά, ένα καλοζυγισμένο χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να περιλαμβάνει μερικές μετοχές με ”υψηλές” μερισματικές αποδόσεις για καταστάσεις άμυνας!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την επιλογή των μετοχών, ο ”Μ” με τη χρήση της βάσης δεδομένων της FactSet JCF Group παρουσιάζει 25 μετοχικούς τίτλους, οι οποίοι παρακολουθούνται συστηματικά από τμήματα ανάλυσης και ταυτόχρονα εμφανίζουν μερισματικές αποδόσεις υψηλότερες από τα μέσα επίπεδα της αγοράς, οι οποίοι κατά μέσο όρο εμφανίζουν και χαμηλότερους πολλαπλασιαστές αποτίμησης.

Από τη βάση δεδομένων επιλέγονται μετοχές τόσο υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως EFG Eurobank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, CosmOTE, KAE, Motor Oil και Hyatt Regency, μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως Intralot, Minoan Lines, Blue Star, Ηρακλής, Notos Com, J&P Άβαξ, αλλά και μικρότερης κεφαλαιοποίησης όπως Νίκας, Πλαίσιο, Newsphone Hellas και Autohellas.

Από τις παραπάνω επιλογές είναι εφικτό να δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο ”αμυντικών” μετοχών με υψηλή μερισματική απόδοση και σχετικά χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδοφορίας μετά φόρων.

Το μέσο P/E των 25 εταιρειών για το 2005 είναι της τάξεως του 17,52 έναντι 21,24 για τον Γενικό Δείκτη και 23,04 για τον δείκτη FTSE/ASE-20, ενώ για το 2006 ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών για τις 25 εταιρείες εκτιμάται στο 16,01 έναντι 16,20 για τη συνολική αγορά και 16,90 για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η μέση μερισματική απόδοση των 25 μετοχών από τη βάση δεδομένων της FactSet JCF για το 2006 υπολογίζεται σε 3,99%, έναντι 3,10% και 3,11% για τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη FTSE/ASE-20.

Η υπεραπόδοση στις μερισματικές αποδόσεις είναι εμφανής και στο 2005 αλλά και στο 2004 για τις 25 μετοχές.

Για το 2004, οι 25 μετοχές παρουσίασαν μέση μερισματική απόδοση 3,85% και για το 2005 εκτιμάται ότι θα επιδείξουν μερισματική απόδοση 3,74%, επίπεδα αρκετά υψηλότερα σε σύγκριση με τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης για τα αντίστοιχα έτη.

Οι 25 μετοχές, πέραν της χαμηλότερης αποτίμησης σε όρους P/E και της υψηλότερης μερισματικής απόδοσης, έχουν προσφέρει και υψηλότερα κεφαλαιακά κέρδη για την περίοδο 2004-2006.

Πιο συγκεκριμένα, η μέση απόδοση του χαρτοφυλακίου των 25 μετοχών για το 2004 διαμορφώθηκε σε 44,06% έναντι 23,09% για τον Γενικό Δείκτη και 32,27% για τον δείκτη των ”blue chips”.

Αν και για το 2005 η κίνηση στο ”ταμπλό” των 25 μετοχών ήταν ελαφρώς μικρότερη από την αντίστοιχη επίδοση του Γενικού Δείκτη και του δείκτη FTSE/ASE-20, ήδη στο 2006 οι 25 μετοχές έχουν δείξει τη δυναμική τους, ξεπερνώντας σε απόδοση και τους δύο δείκτες σύγκρισης κατά 2%!

Τέλος, για να αντιληφθούμε το μέγεθος της μερισματικής απόδοσης που ”υπόσχονται” αυτές οι 25 μετοχές, ανατρέχουμε στις αντίστοιχες μέσες μερισματικές αποδόσεις σημαντικών ευρωπαϊκών δεικτών, όπως οι FTSE 100, DAX, CAC 40, MIB 30, IBEX 35 και PSI 20!

Οι 25 μετοχές είναι: Sprider, Motor Oil, Νίκας, Autohellas, Hyatt Regency, ΟΠΑΠ, ΚΑΕ, Kleemann, Intralot, Notos Com, Newsphone Hellas, Elmec Sport, Minoan Lines, Goody’s, Μπ. Βωβός, Cosmote, ΔΕΗ, Ηλεκτρονική Αθηνών, Ηρακλής, Unisystems, EFG Eurobank, ΙΑΣΩ, Πλαίσιο, Blue Star και J&P Άβαξ.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 409 της εφημερίδας ”Μέτοχος & Επενδύσεις”, που κυκλοφόρησε στις 20 Ιανουαρίου 2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v