Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 2 2013

Eλλάδα εναντίον Ισπανίας για τα πρωτεία στην απομόχλευση

Οι οικονομίες που βιώνουν την μεγαλύτερη ύφεση χαρακτηρίζονται συνήθως από απομόχλευση, δηλαδή την μείωση του δανεισμού ή του χρέους αν προτιμάται.

Η ελληνική οικονομία έχει το ατυχές προνόμιο να βιώνει την μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη συρρίκνωση στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επομένως, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσουν τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) για τον τραπεζικό δανεισμό και τις καταθέσεις στις χώρες μέλη τον Μάιο.

Η Ελλάδα εμφανίζεται να δίνει μάχη με την Ισπανία για την κορυφή της λίστας απομόχλευσης στην ευρωζώνη.
Η Ισπανία κατέγραψε την μεγαλύτερη μείωση χορηγήσεων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Μάιο σε ετήσια βάση με 9,4% έναντι 7% της Ελλάδας.

Υπό αυτή την έννοια, η απομόχλευση των ισπανικών τραπεζών ήταν μεγαλύτερη.

Όμως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η μείωση των δανείων συνδυάστηκε με μείωση των καταθέσεων στις ισπανικές τράπεζες κατά 5% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης κατά 4,9% στις ελληνικές.

Αν η μεταβολή στις καταθέσεις ληφθεί υπόψη, η απομόχλευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ήταν συγκριτικά μεγαλύτερη τον περασμένο Μάιο.

Φυσικά, οι καταθέσεις συνεχίζουν να χρηματοδοτούν μικρότερο ποσοστό των δανείων στη χώρα μας σε σχέση με τις άλλες της ευρωπεριφέρειας.

Οι καταθέσεις χρηματοδοτούν το 76% των χορηγήσεων στην Ελλάδα έναντι 94% στην Ισπανία και 85% στη Πορτογαλία και 86% στην Ιρλανδία.

Επομένως, η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο δρόμο να διανύσει για να φθάσει το ποσοστό των άλλων και αυτό σημαίνει είτε περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις τράπεζες είτε αύξηση των καταθέσεων είτε συνδυασμός των δυο.

Ανάλογη εικόνα προκύπτει από την σύγκριση του κλασσικού δείκτη απομόχλευσης των τραπεζών, δηλαδή των ιδίων κεφαλαίων προς το ενεργητικό τους.

Ο δείκτης απομόχλευσης των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται στο 13% από την Nomura έναντι 12,3% των ισπανικών και επομένως μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν λιγότερο μοχλευμένο ισολογισμό.

Ο ανάλογος δείκτης των ιρλανδικών τραπεζών εκτιμάται σε 12,1% και 9,5% τις πορτογαλικές.

Οι πιο μοχλευμένες τράπεζες στην ευρωζώνη είναι οι γερμανικές αφού έχουν τον χαμηλότερο δείκτη με 5,4% ενώ ο μέσος δείκτης στην ΕΕ είναι 7,3%.

Είναι αυτό που λέμε συχνά.

Άλλος έχει το όνομα και άλλος την χάρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v