Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 12 2013

Το ΥΠΑΝ, η EBRD και το business plan του επενδυτικού ταμείου

Έκκληση στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) Βέρνερ Χόγερ έκανε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης για να συμμετάσχει η ΕΙΒ στο κεφάλαιο του νέου ελληνικού επενδυτικού ταμείου ή του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη, όπως είναι η επίσημη ονομασία.

Να θυμίσουμε ότι η ΕΙΒ και το ΕΙF (European Investment Fund), θυγατρική της ΕΙΒ, έστειλαν εκπροσώπους στην πρόσφατη συνάντηση της ειδικής ομάδας εργασίας που συνήλθε στη Γερμανία.

Όμως, η ΕΙΒ δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει αν και με τι ποσό θα συμμετάσχει στο επενδυτικό ταμείο.

Στο αρχικό κεφάλαιο του επενδυτικού ταμείου ή Ινστιτούτου έχουν δηλώσει συμμετοχή η Ελλάδα με 350 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ και η γερμανική κρατική τράπεζα KfW με 100 εκατ. ευρώ και το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ.

Πιθανόν, ο κ. Χατζηδάκης να είχε καλύτερη τύχη στις εκκλήσεις του αν μπορούσε να πείσει την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) και κυρίως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να βάλουν κεφάλαια, καθότι θα λειτουργούσαν σαν κράχτες για την ΕΙΒ και άλλους.

Άτομα που γνωρίζουν πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τονίζουν ότι το επενδυτικό ταμείο θα πρέπει να παρουσιάσει επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) για να πεισθούν ευκολότερα οι επιτελείς της ΕΙΒ να βάλει λεφτά.

Πάντως, το επιχείρημα που θέλει η Ελλάδα να χρηματοδοτεί τη συμμετοχή της στο κεφάλαιο του ταμείου με εθνικούς πόρους μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αντί μέσω ΕΣΠΑ για να αποφύγει την κοινοτική γραφειοκρατία βρήκε χθες έναν ακόμη υποστηρικτή.

Τον καθηγητή Οικονομικών και πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Πλούταρχο Σακελλάρη.

Έχοντας διαβάσει το χθεσινό ποστ, ο κ. Σακελλάρης τόνισε ότι θα ήταν καλύτερα να μπουν εθνικοί πόροι παρά κοινοτικοί, υποστηρίζοντας ότι ήταν υπέρ αυτής της άποψης από την αρχή.

Να προσθέσουμε ότι κατά τη χθεσινή ομιλία του σε συνέδριο του ελληνογερμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, ο κ. Χόγερ επιβεβαίωσε την παλαιότερη αναφορά του μπλογκ περί συνεδρίασης της διοικητικής επιτροπής της ΕΙΒ στην Αθήνα.

Η συνεδρίαση έγινε χθες και σήμερα για την ακρίβεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v