Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 14 2013

Οι διαφορετικές όψεις στην εθελουσία της Eurobank

Όλα δείχνουν ότι ο αριθμός εκείνων που θα κάνουν χρήση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου στη Eurobank και στις θυγατρικές της, πλην της ασφαλιστικής, θα ξεπεράσει τα 1.000 άτομα.

Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί επιτυχία, αν φυσικά οι ενδείξεις κι οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, αφού η διοίκηση της τράπεζας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι στόχος ήταν οι 700 περίπου αποχωρήσεις.

Όμως, η διαφαινόμενη μεγάλη συμμετοχή του προσωπικού επιδέχεται μία ακόμη ερμηνεία. Το πρόγραμμα ήταν αρκετά γενναιόδωρο ,που σημαίνει ότι θα μπορούσε να εκτελεσθεί με λιγότερα λεφτά.

Το ανώτατο ποσό αποζημίωσης είναι 170 χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο και είναι αρκετοί εκείνοι (από το μεσαίο και το ανώτερο μάνατζμεντ) που θα βάλουν πάνω από 100 χιλ. ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό τους, αφού το πρόγραμμα βασίζεται στις μικτές αποδοχές και η τράπεζα πληρώνει τους φόρους.

Είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για εκείνους που έχουν 12 χρόνια και πλέον στην τράπεζα, είναι πάνω από 50 ετών και έχουν παιδιά.

Αναμφισβήτητα, οι όροι συμμετοχής και τα νούμερα θα έκαναν πολλούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να θέλουν να συμμετάσχουν σε ανάλογα προγράμματα εθελουσιας. Όμως, για εκείνους δεν υπάρχουν λεφτά.

Φυσικά, ρόλο στη μεγάλη συμμετοχή θα πρέπει να έπαιξε το γεγονός ότι δεν αναμένεται ανάλογο πρόγραμμα εθελουσίας στο εγγύς μέλλον και τα τηλεφωνήματα από τη διεύθυνση προσωπικού προς στελέχη του ομίλου που «ενθάρρυναν» τη συμμετοχή.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι θα έπρεπε να προηγηθούν οι μειώσεις στις αποδοχές του προσωπικού της τράπεζας, κατά τα πρότυπα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για να περιοριστεί το κόστος του προγράμματος.

Ερωτηθείς γι' αυτό το θέμα, κορυφαίος παράγοντας της Eurobank μας ανέφερε ότι το Τ.Τ. είναι διαφορετική περίπτωση γιατί «έσπασε» σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.

Αν πρώτα γίνονταν μειώσεις αποδοχών και μετά η διοίκηση πρόσφερε το πρόγραμμα εθελουσίας θα χαρακτηριζόταν «καταχρηστικό», τόνισε.

Από την άλλη, θετική πλευρά, το πρόγραμμα οδηγεί σε οικονομίες της τάξης των 65 εκατ. ευρώ και πλέον, καθιστώντας τη Eurobank πιο ελκυστική στα μάτια του στρατηγικού επενδυτή.

Να αναφέρουμε εδώ ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας του ομίλου στην Ελλάδα ανήλθαν σε 372 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ τα χρήματα μοιράσθηκαν σε 7.185 εργαζόμενους με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στις 52 χιλιάδες ευρώ περίπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v