Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 4 2017

Ελλάδα, Ισπανία: Βίοι αντίθετοι;

Ο ελληνικός δείκτης PMI για τη μεταποίηση συνέχισε την ανοδική του πορεία τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να ανέλθει στις 52,2 μονάδες, που συνιστά το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 108 μηνών.

Σε καμία άλλη χώρα δεν χρειάζεται να πάει κάποιος τόσο πίσω για να δει τον δείκτη σε τέτοιο σημείο. Φυσικά, ως απόλυτο νούμερο, ο ελληνικός PMI παραμένει ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη.

Αυστρία, Ολλανδία και Ιταλία ερίζουν για τη δεύτερη θέση καθώς ο δικός τους δείκτης βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 78 μηνών.

Ομως, υπάρχει μια χώρα που πάει κόντρα στο ρεύμα. Η Ισπανία.

Ο ισπανικός PMI βρίσκεται πάνω από τις 50 μονάδες, που σηματοδοτεί επέκταση του τομέα της μεταποίησης, όμως καταγράφει χαμηλό 11 μηνών στις 52,2 μονάδες τον Αύγουστο.

Πολλοί συσχετίζουν την πορεία της οικονομίας με την πορεία της μεταποίησης. Ιδίως σε χώρες που η μεταποίηση αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, αν η ίδια τάση συνεχισθεί τους επόμενους μήνες, να δούμε την οικονομία της Ισπανίας να επιβραδύνεται και την ελληνική να επιταχύνεται, λαμβάνοντας ώθηση από τις υπηρεσίες, π.χ. τουρισμός.

Δηλαδή την ακριβώς αντίστροφη από εκείνη που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v