Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 19 2018

Οι ταλαίπωροι σύζυγοι και ο διαχωρισμός χρεών

Η δυνατότητα που δόθηκε πρόσφατα στους φορολογούμενους να κάνουν ρύθμιση των οφειλών τους στην εφορία σε 12 δόσεις online είναι σημαντική. Προηγουμένως, κάποιος θα έπρεπε να καταστεί ληξιπρόθεσμος και μετά να ζητήσει ρύθμιση οφειλών ενώ απαιτείτο φυσική παρουσία στη ΔΟΥ.

Όμως, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη κενά όπως ανακάλυψε πρόσφατα ο Κ.Α. από την προσωπική του εμπειρία με το taxisnet. Ο άνθρωπος υποβάλλει κοινή δήλωση με τη σύζυγό του. Η τελευταία έκανε διορθωτική δήλωση για κάποιο εισόδημα του παρελθόντος και προέκυψε νέος φόρος.

Ξεκίνησε λοιπόν τη διαδικασία της online ρύθμισης των 12 δόσεων, αλλά ανακάλυψε ότι ο φόρος χρεώθηκε στο δικό του ΑΦΜ και όχι της συζύγου του. Επιπλέον, τη ρύθμιση θα έπρεπε να κάνει αυτός και όχι η σύζυγος ενώ σε ένα υποτυπώδες credit-scoring (για το οποίο όμως κάνεις υπεύθυνη δήλωση) για τον υπολογισμό των δόσεων, ζητήθηκε το μηνιαίο εισόδημα και οι πάγιες υποχρεώσεις του ιδίου και όχι της συζύγου του, που είναι η υπόχρεος.

Μας έθεσε λοιπόν τα κάτωθι ερωτήματα, προβληματισμένος: «Είναι ορθολογικό η ΔΟΥ να καλύπτεται από τα στοιχεία εισοδήματος του συζύγου κι όχι του πραγματικού οφειλέτη; Αν εγώ ήμουν άνεργος, δεν θα περνούσα το credit scoring και δεν θα γινόταν καν να μπει στη ρύθμιση η σύζυγος. Αν εγώ δεν ήθελα να κάνω ρύθμιση ή να πληρώσω τον φόρο, πώς θα μπορούσε η σύζυγος να πληρώσει, ανεξάρτητα από εμένα;».  

Λογιστής επιβεβαίωσε τα λεγόμενά του, λέγοντας πως για την εφορία υπόχρεος είναι ο άνδρας σε τέτοιες περιπτώσεις και θα πρέπει κάποιος να επισκεφθεί τη ΔΟΥ και να ζητήσει να γίνει διαχωρισμός χρεών, αν θέλει να βαραίνει τον πραγματικό δικαιούχο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v