Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 10 2018

Οι θεσμοί «ψάχνονται» για τους νέους (;) ρόλους τους

Οι εκπρόσωποι των θεσμών, π.χ. Κομισιόν, ΔΝΤ, ESM, ΕΚΤ, θα ξεκινήσουν οσονούπω συνομιλίες με την ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής, αλλά φαίνεται ότι σε κάποια πράγματα δεν έχουν κατασταλάξει ακόμη.

Αναφερόμαστε στους ρόλους που θα έχει κάθε θεσμός στις μεταμνημονιακές αποστολές εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Αυτό προκύπτει από τα λεγόμενα υψηλόβαθμου στελέχους του ΔΝΤ που ασχολείται με την Ελλάδα σε συνομιλητή του. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το ίδιο άτομο άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι κάποια πράγματα, π.χ. για τον ρόλο και τι ακριβώς θα κάνει το Ταμείο, θα ξεκαθαρίσουν όταν όλοι βρεθούν στην Αθήνα.

Εξυπακούεται ότι το ειδικό βάρος του ΔΝΤ στις νέες αποστολές δεν θα είναι το ίδιο με πριν. Για την ακρίβεια, θα είναι υποβαθμισμένο. Θα έχει πάντως ενδιαφέρον να δούμε αν το Ταμείο θα επιλέξει να διαφοροποιηθεί δημοσίως από τους άλλους θεσμούς σε κάποια θέματα, π.χ. μείωση της προσωπικής διαφοράς στις παλιές συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου.

Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να μην αποπληρώσει πλήρως το ΔΝΤ μέχρι το 2022, ώστε να υπάρχει ένα μίνιμουμ υπόλοιπο δανείων της Ελλάδας προς το Ταμείο, που να δικαιολογεί την παρουσία του στη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Πάντως, αυτό δεν αποκλείει την αποπληρωμή του ακριβότερου κομματιού των δανείων του ΔΝΤ, π.χ. 2,5-3 δισ. ευρώ, τις επόμενες εβδομάδες, καθώς είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v