Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 8 2019

Kλάδος μεταποίησης: Μια πρωτιά για την Ελλάδα στην ευρωζώνη

Η Ελλάδα είναι γνωστή διεθνώς για τις κακές οικονομικές επιδόσεις της. Εχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ στην ευρωζώνη, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας κ.τ.λ.

Λίγοι όμως πρόσεξαν τα τελευταία στοιχεία της HIS Markit για τον κλάδο μεταποίησης του Φεβρουαρίου στην ευρωζώνη, πριν από λίγες μέρες. Κι αυτό γιατί ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® - PMI®) έκλεισε στις 54.2 μονάδες τον Φεβρουάριο, ελαφρώς πάνω από τις 53.7 μονάδες του Ιανουαρίου.

Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο και την καλύτερη των τελευταίων 9 μηνών στην Ελλάδα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιρλανδία, με τον δείκτη στις 54 μονάδες, που είναι υψηλό 2 μηνών, και στην τρίτη η Ολλανδία, με 52.7 μονάδες, που αντιστοιχεί σε χαμηλό 32 μηνών.

Στον αντίποδα, ο κλάδος της μεταποίησης στην Ισπανία δείχνει σημάδια συρρίκνωσης, με τον δείκτη στις 49.9 μονάδες, δηλαδή λίγο κάτω από τις 50 μονάδες, που χωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 63 μηνών.

Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα στην Ιταλία, με τον δείκτη στις 47.7 μονάδες και χαμηλό 69 μηνών και τη Γερμανία με χαμηλό 74 μηνών στις 47.6 μονάδες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης είναι ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v