Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 20 2020

Δυνητική «τορπίλη» 1 δισ. για τον προϋπολογισμό;

Στο 1 δισ. ευρώ ή παραπάνω μπορεί να ανέβει η συνολική αποζημίωση της εταιρείας Αττικός 'Ηλιος, συμφερόντων του ομίλου Μαντωνανάκη, απο την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στον κρατικό προϋπολογισμό, αναφέρουν άτομα που γνωρίζουν πολύ καλά την υπόθεση και δεν ανήκουν στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα.

Οι ίδιοι επικαλούνται ως βάση των εκτιμήσεών τους την αναθεωρημένη σύμβαση του 2009 για το Grand Resort στο Λαγονήσι. Η αρχική σύμβαση εκμίσθωσης υπεγράφη το 1999 και τροποποιήθηκε το 2003 και το 2009.

Ηδη, τα διαιτητικά δικαστήρια έχουν επιδικάσει κάπου 630 εκατ. ευρώ στην Αττικός 'Ηλιος για την υπόθεση ενώ οι τράπεζες επιδιώκουν να εισπράξουν κάπου 360 εκατ. ευρώ από τον όμιλο, έχοντας καταγγείλει δάνεια από πέρυσι τον Μάρτιο. Οι τράπεζες εμφανίζονται να έχουν δεχθεί ως εξασφάλιση πολύ μεγάλο μέρος των απαιτήσεων του ιδιωτικού ομίλου απο την ΕΤΑΔ.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και γι' αυτό φέρονται να έχουν εμπλακεί κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται πολύ ψηλά στην κυβερνητική πυραμίδα.

Τα άτομα που εκτιμούν πως ο λογαριασμός θα μεγαλώσει κι άλλο, αναμένουν κάποια νομοθετική πρωτοβουλία απο πλευράς κράτους.

Παράλληλα, οι ίδιοι επισημαίνουν πως αν κάποια νομοθετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί μερικά χρόνια πριν, ο όμιλος είχε προσφύγει στα διαιτητικά δικαστήρια, η ΕΤΑΔ και κατ' επέκταση το κράτος δεν θα βρισκόταν στη σημερινή δύσκολη θέση. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η ΕΤΑΔ προσέλαβε εξωτερικούς νομικούς και οικονομικούς συμβούλους για να τη βοηθήσουν σ' αυτό το θέμα, την περίοδο 2017-2019, επί της προηγούμενης διοίκησης της ΕΤΑΔ, με κόστος 1-1,5 εκατ. ευρώ.

Αναμφισβήτητα, το θέμα είναι περίπλοκο και φαίνεται πως θα έχει κόστος για το δημόσιο ταμείο/περιουσία. Ομως, όπως λέει μια παλιά παροιμία, όπως έστρωσε κανείς θα κοιμηθεί. Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα γίνει τελικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v