Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 10 2020

Επιπλέον κέρδη για την Εθνική από το 30ετές ομόλογο

Γύρω στις 20 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ που κατείχε η Εθνική Τράπεζα με ένα νέο ομόλογο 30 ετών. Η συναλλαγή είχε εκτελεσθεί νωρίτερα μέσα στον Ιανουάριο, αλλά η εκκαθάριση έγινε αρκετές μέρες αργότερα, για να είμαστε ακριβείς.

Τα ομόλογα που κατείχε η Εθνική είχαν μέση διάρκεια 5,4 χρόνια. Το 30ετές ομόλογο φέρει κουπόνι 3,25% και απόδοση μέχρι τη λήξη κοντά στο 2,53%.

Όπως γνωστοποιήθηκε, η Εθνική κατέγραψε λογιστικό κέρδος 500 εκατ. ευρώ περίπου από την ανταλλαγή. Εκείνο που δεν ανακοινώθηκε, είναι πως η τράπεζα συνήψε συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων (IRS) με τρίτους, για να μειώσει τον επιτοκιακό κίνδυνο του 30ετούς ομολόγου.

Αν η πληροφόρησή μας είναι σωστή, η τράπεζα θα πληρώνει 0,53% για 30 χρόνια και θα λαμβάνει Euribor στο πλαίσιο του IRS. Επομένως, το spread διαμορφώθηκε στις 200 μονάδες βάσης (2,53%-0,53%) περίπου εκείνη την περίοδο.

Σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο που επιβεβαιώνεται στην πράξη, το ανωτέρω spread θα συρρικνωθεί. Αυτό σημαίνει επιπλέον κέρδη για την Εθνική. Πόσα; Ενδεικτικά, αν το spread μειωθεί κατά 50 μονάδες βάσης, το κέρδος είναι 330 εκατ. ευρώ για τα 3,3 δισ. ευρώ, με μέση διάρκεια τα 22 χρόνια, εκτιμούν οι μυημένοι.

Not bad.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v