Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 25 2020

Κοντά στην ανανέωση της θητείας Στουρνάρα

Με αφορμή τη συζήτηση που είχε ξεκινήσει το τελευταίο δίμηνο του 2019 λόγω διαρροών από κυβερνητικής πλευράς για τη θέση του Διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδας, η στήλη είχε υποστηρίξει πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει τη θέση της πολύ πριν από τον Μάιο-Ιούνιο του 2020, που λήγει η τωρινή θητεία του κ. Στουρνάρα.

Τότε είχαν ακουσθεί τα ονόματα ενός καθηγητή Οικονομικών από την Ελλάδα, ενός άλλου από γνωστό πανεπιστήμιο της Αγγλίας και του κ. Μυλωνά, διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας. Στην πορεία προστέθηκε το όνομα ενός ακόμη Έλληνα καθηγητή Χρηματοοικονομικής από τις ΗΠΑ. Τόσο ο καθηγητής από το Λονδίνο όσο κι ο άλλος από τις ΗΠΑ είναι γνωστοί του κ. Μητσοτάκη.

«Ο κ. Στουρνάρας βρέθηκε στο στόχαστρο της προηγούμενης κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ο ίδιος τύγχανε της αποδοχής της ηγεσίας της ΕΚΤ. Θα περίμενε κάποιος πως η σημερινή κυβέρνηση θα ανανέωνε τη θητεία του, εκτός κι αν ο ίδιος δεν το επιθυμούσε», σημειώναμε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η στήλη δεν είχε λάβει υπόψη της ότι θεσμικά θα έπρεπε να προηγηθεί η επιλογή του νέου προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας από την κυβέρνηση και αυτό ακριβώς έγινε.

Πλέον, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι είναι θέμα χρόνου -μάλλον εβδομάδων- να ανακοινώσει η κυβέρνηση την επιλογή της για τη θέση του διοικητή της TτΕ και θα είναι ο κ. Στουρνάρας.

Όπως αναφέρει άτομο που φαίνεται να γνωρίζει τα διαδικαστικά, η κυβέρνηση κάθε χώρας της ΟΝΕ γνωστοποιεί στην ΕΚΤ την πρώτη επιλογή της και δύο ακόμη. Αυτό γίνεται τυπικά, προφανώς, γιατί αν η ΕΚΤ δεν συμφωνεί με την πρώτη επιλογή, θα πάει στις επόμενες. Στην πράξη, η κυβέρνηση έχει βολιδοσκοπήσει την ΕΚΤ και γνωρίζει αν η επιλογή της είναι αποδεκτή.

Εικάζεται ότι κάτι τέτοιο έγινε στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με την πρόεδρο της ΕΚΤ κα Λαγκάρντ στη Φρανκφούρτη στα μέσα Δεκεμβρίου. Η σχέση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Στουρνάρα είναι παραδοσιακά καλή και υπάρχει η εντύπωση πως οι δύο είχαν συζητήσει την ανανέωση της θητείας του δεύτερου παλαιότερα. Επίσης, αρκετά καλή σχέση εμφανίζεται να έχει ο διοικητής της TτΕ με την κα Λαγκάρντ.

Ισως δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Στουρνάρας ανέλαβε επικεφαλής της επιτροπής επιθεώρησης (audit committee) της ΕΚΤ, της οποίας ήταν μέλος από το 2018.

Φυσικά, o θρυλικός Γιόγκι Μπέρα, μάνατζερ μπέιζμπολ με την ομάδα των Yankees της Νέας Υόρκης, φέρεται να είχε πει πως τίποτε δεν έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει (Ιt ain't over till it's over).

Θα περιμένουμε λοιπόν την επίσημη κυβερνητική τοποθέτηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v