Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 13 2020

Το πετρέλαιο θέρμανσης «σώζει» τα κρατικά έσοδα

Τα φορολογικά έσοδα του Απριλίου εμφάνισαν σημαντική μεν πτώση, της τάξης του 30%-35% σε ετήσια βάση, αλλά σαφώς μικρότερη από την προβλεπόμενη.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη έπαιξε η ισχυρή ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς πολλοί έσπευσαν να το προμηθευθούν, για να επωφεληθούν από τις χαμηλές διεθνείς τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι οι φόροι που επιβαρύνουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΡΑΕ, ένα άλλο ειδικό τέλος, η εισφορά του «ειδικού λογαριασμού πετρελαιοειδών» και ο ΦΠΑ. Μάλιστα ο ΦΠΑ επιβάλλεται επί των πάντων, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πληρώνει ΦΠΑ επί των φόρων.

Όλοι οι φόροι αντιστοιχούν στο μισό περίπου της τελικής τιμής που πληρώνουμε.

Αυτό εξηγεί γιατί το κράτος εισέπραξε περισσότερα έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης τον Απρίλιο και η ίδια τάση φαίνεται πως συνεχίζεται τον Μάιο, καθώς αρκετοί σπεύδουν να προμηθευθούν πετρέλαιο για να προλάβουν ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του τον χειμώνα.

Εξηγεί επίσης γιατί έσπευσε το δημόσιο να δώσει παράταση στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης έως τις 31 Μαΐου από τις 15 Μαΐου που έληγε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v