Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 18 2020

Οι κεντρικές τράπεζες με τους μεγαλύτερους ισολογισμούς

Θα περίμενε κάποιος πως η Fed και η ΕΚΤ θα είχαν τους μεγαλύτερους ισολογισμούς ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες διεθνώς ως ποσοστό του ΑΕΠ. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έχει την πρωτοκαθεδρία με 122% του ΑΕΠ και ακολουθούν η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας με 114% και της Βρετανίας με 56%, σύμφωνα με στοιχεία της Morgan Stanley, του Federal Reserve και της BEA.

H ΕΚΤ βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 50% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και έπονται η Fed και η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας με 33%. 

Το μεγαλύτερο κομμάτι των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών απαρτίζουν οι αγορές τίτλων μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης. Σύμφωνα με την Oxford Economics, η ΕΚΤ έχει τα ηνία εκεί ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά πολύ κοντά βρίσκεται η Τράπεζα της Αγγλίας ενώ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό της Fed στα ίδια περίπου επίπεδα.    

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ και η Fed, βρίσκονται στο προσκήνιο μετά τη μεγάλη κρίση του 2008-2009 για τις αγορές κρατικών, ιδιωτικών χρεογράφων και άλλων αξιογράφων. Την περασμένη εβδομάδα, η Fed ενεργοποίησε τις αγορές μεριδίων σε αμοιβαία κεφάλαια υπό διαπραγμάτευση σε χρηματιστήρια (ETFs).

Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ή QE, όπως είναι γνωστά, ενεργοποιήθηκαν για να αποτρέψουν την εμφάνιση του αποπληθωρισμού. 

Όμως, αρκετοί σήμερα κατηγορούν τα προγράμματα για τη δημιουργία και τη διαιώνιση φουσκών σε μετοχές, ομόλογα κ.λπ., που όταν σκάσουν, θα προκαλέσουν απεριόριστες ζημιές στις πραγματικές οικονομίες και τις ζωές των ανθρώπων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v