Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 15 2020

Ο πονοκέφαλος των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου και η καραντίνα

Ενα από τα βασικά «αγκάθια» της επόμενης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας θα είναι τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου. Κι αυτό γιατί αυξήθηκαν κατά την περίοδο της καραντίνας στο 1,5 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. προηγουμένως, καθώς αρκετές εταιρείες ήταν κλειστές ή υπολειτουργούσαν ενώ οι κρατικές υπηρεσίες ήταν υποστελεχωμένες.

Τα περισσότερα λεφτά, κάπου 650 εκατ. ευρώ, αφορούν συντάξεις από τον ΕΦΚΑ, κάπου 250 εκατ. τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, 200 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν οφειλές των ΟΤΑ κ.λπ.

Ο λόγος που δεν έχουν εξαλειφθεί είναι γνωστός. Η κεντρική διοίκηση στέλνει τα λεφτά στους δημόσιους φορείς για να πληρώσουν τιμολόγια, συντάξεις κ.λπ., αλλά αυτοί δεν τα καταφέρνουν.

Το μεγαλύτερο κομμάτι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις του ΕΦΚΑ και οι ελπίδες εστιάζονται πλέον στην ηλεκτρονική εκκαθάριση των συντάξεων. Η λογική υπαγορεύει μείωση του στοκ των ληξιπρόθεσμων με την επαναφορά στη κανονικότητα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Στο τελευταίο Eurogroup έγινε ιδιαίτερη μνεία για την αδυναμία της Ελλάδας να εξαλείψει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα είχε λάβει δάνεια στο παρελθόν από τον ESM για να τα αποπληρώσει αλλά δεν τα κατάφερε.

Στην επόμενη αξιολόγηση, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα από την Αθήνα, αν δεν τα μειώσει τουλάχιστον σημαντικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v