Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 26 2021

H ευχάριστη και η... δυσάρεστη έκπληξη της S&P

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν αναπάντεχη. Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε η απόφαση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης να βάλει τη χώρα στον προθάλαμο μιας νέας αναβάθμισης εντός του επόμενου 18μήνου, αφήνοντας τις προοπτικές θετικές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο S&P εκπλήσσει.

Το ίδιο είχε συμβεί τον Ιούλιο του 2017. 'Ηταν η περίοδος που η χώρα ετοιμαζόταν να εκδώσει το πρώτο ομόλογό της από το 2014.

Οι τότε αρχές πόνταραν πολύ σε μια αναβάθμιση του S&P, ώστε να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές και να πάει καλύτερα το ομόλογο. Είχαν λόγο να το πιστεύουν, γιατί οι υπεύθυνοι του ξένου οίκου τούς είχαν προϊδεάσει.

Ομως, ξαφνικά, το σκηνικό άλλαξε. Εκεί που είχαν λάβει την ειδοποίηση και περίμεναν την ανακοίνωση, οι της S&P άλλαξαν άποψη.

Ο λόγος;

Οι αγωγές του ελληνικού κράτους εναντίον των ξένων που ήταν στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ παλαιότερα. Οι διώξεις είχαν προκαλέσει την αντίδραση των ευρωπαϊκών αρχών και το καταστατικό του S&P δεν του επέτρεπε να προχωρήσει σε αναβάθμιση σε μια τέτοια περίπτωση, όπως εξήγησαν στις ελληνικές αρχές.

Ηταν μια δυσάρεστη έκπληξη απο τον S&P.

Τελικά, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου προς το τέλος του Ιουλίου. Τα μισά περίπου χρήματα της έκδοσης, κάπου 1,5 δισ. ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν για να αποπληρωθεί εν μέρει το ομόλογο του 2014.

Εχουμε λοιπόν ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις από τον S&P.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v