Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 28 2021

Μεσοπρόθεσμο: «Κλέβει» τον στόχο για τα πλεονάσματα

Θέμα χρόνου είναι η αποστολή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου για τη δημοσιονομική στρατηγική της περιόδου 2021-2024 στις Βρυξέλλες. Η περίοδος συμπεριλαμβάνει τον χρόνο της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας από τους δανειστές και το 2024, που λογικά θα μπει σε πιο ελαστικό καθεστώς.

Ως γνωστόν, η χώρα δεν υποχρεούται να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ φέτος και του χρόνου. Ομως, το 2023 και το 2024 αλλάζουν τα πράγματα. Για το 2023, η υποχρέωση ικανοποίησης του στόχου για 3,5% του ΑΕΠ θεωρητικά ισχύει, αν και η Ελλάδα ελπίζει βάσιμα σε κάτι αρκετά χαμηλότερο. Για το 2024, με βάση τη σημερινή φόρμουλα στο Σύμφωνο Σταθερότητας, θα πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει κοντά στο 2,3%-2,5% του ΑΕΠ.

Ομως, στο μακροπόθεσμο που αποστέλλεται στις Βρυξέλλες, τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα υπολείπονται των στόχων. Με άλλα λόγια, δεν έχει γίνει προσπάθεια να πιαστούν. Φυσικά, υπάρχει αβεβαιότητα για τους στόχους, αλλά προδιαθέτουν επίσης τους παραλήπτες για τις «φυσιολογικές» δημοσιονομικές δυνατότητες της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v