Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 10 2021

Πόσο μας κόστισε... ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Οι Έλληνες και οι αγορές έχουν κάτι κοινό. Τη βραχεία μνήμη. Όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχώρησε από τον θώκο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας το 2017, αρκετοί αναρωτήθηκαν τι επίπτωση θα είχε στην πολιτική της ηγέτιδας δύναμης της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα. Κρίνοντας εκ των υστέρων, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Η επίπτωση ήταν πολύ μεγάλη.

Η στάση της Γερμανίας και ειδικότερα του διαδόχου του στο υπουργείο  Οικονομικών Όλαφ Σολτς ήταν πολύ πιο μετριοπαθής και χωρίς εμπάθεια. Το θυμηθήκαμε καθώς ο Όλαφ Σολτς εξελέγη χθες  με ποσοστό 96,2% υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Σόιμπλε ήταν μεν ευρωπαϊστής, αλλά είχε πειστεί πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα ήταν αδιόρθωτο και η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από την ευρωζώνη. Μ’ αυτό τον τρόπο θα έστελνε κι ένα μήνυμα σε άλλες «απείθαρχες χώρες».

Ο κ. Σόιμπλε είχε αντιταχθεί ακόμη και στην έξοδο της Πορτογαλίας από το Μνημόνιο τον Μάιο του 2014, αλλά η καγκελάριος Μέρκελ συντάχθηκε με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ, όπως η τελευταία είχε δηλώσει σε Έλληνες επισήμους αργότερα.  

Πώς θα είχε εξελιχθεί η ελληνική κρίση, αν ο Σόιμπλε δεν ήταν υπουργός Οικονομικών την κρίσιμη περίοδο; Πιθανόν διαφορετικά, είναι η απάντηση, αν στη θέση του ήταν κάποιος άλλος, όπως ο Σολτς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v