Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 21 2021

Τα αγγλικά των Κινέζων απειλούν την ελληνική ναυτιλία

Η ναυτιλία είναι ο μοναδικός κλάδος στον οποίο η Ελλάδα έχει την πρωτοκαθεδρία παγκοσμίως. Σε αντίθεση με την άσχημη εικόνα που έχουν στην Ελλάδα, οι ξένοι σέβονται και αναγνωρίζουν το επιχειρηματικό δαιμόνιο και την ποιότητα των Ελλήνων εφοπλιστών, που τα καταφέρνουν χωρίς να έχουν τη στήριξη του ελληνικού κράτους, σε αντίθεση με άλλους ανταγωνιστές τους από Γερμανία, Δανία κ.λπ.

Όμως, αρκετοί από τους Έλληνες εφοπλιστές πιστεύουν ότι οι μέρες της πρωτοκαθεδρίας τους είναι μετρημένες. Είναι θέμα χρόνου, όπως λένε σε ιδιωτικές συνομιλίες τους, η Κίνα να αναλάβει τα ηνία στην ποντοπόρο ναυτιλία. Είναι κάτι που το Πεκίνο επιδιώκει εδώ και χρόνια με κάθε μέσο, αλλά ακόμη δεν το έχει καταφέρει.

«Η Κίνα έχει τα πάντα. Φορτία, ναυπηγεία, πολλά φθηνά εργατικά χέρια, άπλετη χρηματοδότηση. Το μόνο πράγμα που δεν είχε είναι η αγγλική γλώσσα. Οι Κινέζοι δεν μιλούσαν καλά αγγλικά», τονίζει Έλληνας  εφοπλιστής.

«Δεν μπορούσαν λοιπόν να βάλουν Κινέζους καπετάνιους στα πλοία και να συνεννοούνται με εκείνους που έρχονταν για επιθεώρηση. Θα μπορούσε να τους κοστίσει πολύ περισσότερα... Γι’ αυτό ξεκίνησαν να βάζουν καπετάνιους σε πλοία ξηρού φορτίου και όχι δεξαμενόπλοια», συμπληρώνει.

«Ομως, όλα αυτά θα αλλάξουν σύντομα καθώς οι Κινέζοι έχουν φτιάξει ινστιτούτα, τμήματα ναυτιλίας και αγγλικής στα πανεπιστήμιά τους, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοί τους να βελτιώνουν συνεχώς την προφορά της αγγλικής γλώσσας. «Δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Εμείς είμαστε μόνοι μας. Δεν έχουμε καμία στήριξη», κατέληξε ο εφοπλιστής.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v