Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 26 2021

Σχολή εμποροπλοιάρχων και μηχανικών στο Καστελλόριζο;

Το Καστελλόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών διεκδικήσεων στη Ν.Α. Μεσόγειο και είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα. Η ναυτιλία είναι ο μοναδικός κλάδος στον οποίο η μικρή μας χώρα έχει ακόμη την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία.

Αρκετές φορές ακούμε κατηγορίες να εκτοξεύονται εναντίον ναυτιλιακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, επειδή δεν προσλαμβάνουν Ελληνες στα καράβια τους. Από τη δική τους πλευρά, οι πλοιοκτήτες τονίζουν ότι αυτό δεν συμβαίνει, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει έλλειμμα Ελλήνων ναυτικών.

«Ποιος δεν θέλει να έχει Ελληνες καπετάνιους, αξιωματικούς και μηχανικούς στα καράβια του και να τρέχει να προσλαμβάνει Ινδούς και άλλους, που θα κάνουν ζημιές στα καράβια μέχρι να μάθουν; Απλά, δεν υπάρχουν Ελληνες», ανέφερε σχετικά πλοιοκτήτης.

Πίσω απ' όλο αυτό κρύβεται ένα ελληνικό παράδοξο όπως εξηγεί.

Ο αριθμός των υποψηφίων που μπαίνουν κάθε χρόνο στις σχολές του Ασπρόπυργου και της 'Υδρας μέσω των Πανελληνίων είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό εκείνων που κάνουν αίτηση. Ακόμη χειρότερο, πολλοί από αυτούς που μπαίνουν, δεν θέλουν να πάνε στη θάλασσα αλλά να πάρουν αναβολή από τον στρατό, προσθέτουν πλοιοκτήτες. Γι' αυτό τον λόγο αρκετοί υποψήφιοι φεύγουν και πάνε στη σχολή που υπάρχει στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Είναι απορίας άξιον που η ελληνική πολιτεία δεν έχει κάνει κάτι γι' αυτό τόσα χρόνια. Την ίδια στιγμή που ξεφυτρώνουν πανεπιστημιακές σχολές σε διάφορες περιοχές, η Ελλάδα δεν έχει αρκετές σχολές εμποροπλοιάρχων και μηχανικών για να ικανοποιήσει τη ζήτηση στον μοναδικό τομέα που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως.

Μήπως λοιπόν θα έπρεπε οι ιθύνοντες να ξανασκεφθούν την υλοποίηση της παλαιότερης πρότασης των πλοιοκτητών για τη δημιουργία σχολής εμποροπλοιάρχων και μηχανικών στο Καστελλόριζο;

Σ' αυτή την περίπτωση, το όφελος θα ήταν διπλό για τη χώρα. Γεωπολιτικά και εκπαιδευτικά/οικονομικά. Δεν αποκλείεται μάλιστα η σχολή να μην κόστιζε τίποτα στο κράτος, αν τα έξοδα των κτιριακών και άλλων εγκαταστάσεων αναλάμβανε η Ενωση Εφοπλιστών.

Ξαναζεσταμένη τροφή για σκέψη προς τους ιθύνοντες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v