Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 19 2021

O Ολι Ρεν, τα ελληνικά Καγιέν και η ΕΚΤ

Τον θυμάστε τον Ολι Ρεν; Τον Φινλανδό πρώην Ευρωπαίο επίτροπο που μας είχε ευχηθεί «κουράγιο» κατά τη διάρκεια του 1ου μνημονίου προς τα τέλη του 2010; 

O Ολι Ρεν είχε γίνει μάλιστα σύνθημα «Δεν θα μας τα πάρεις τα Καγιέν, Ολι Ρεν, Ολι Ρεν», χωρίς να επιβεβαιώνεται ότι πρωτοακούσθηκε στη Μύκονο το Σαββατοκύριακο του Μαΐου του 2010, που ανακοινώθηκαν τα πρώτα μνημονιακά μέτρα.  

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, όμως ο κ. Ρεν συνέχισε να παίζει ρόλο στα δημόσια πράγματα στην πατρίδα του. Σήμερα είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και συμμετέχει στο Γενικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και στη λήψη των αποφάσεων. 

Αν και η Φινλανδία ανήκει στις χώρες που υποστηρίζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και γενικότερα δεν είναι υπέρ των επεκτατικών οικονομικών πολιτικών, ο Ρεν ανήκει στην ομάδα των «περιστερών» της ΕΚΤ. Με άλλα λόγια, υποστηρίζει τη μη αύξηση των επιτοκίων, καθώς προβλέπει υποχώρηση του πληθωρισμού το 2022, αρχής γενομένης από το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Βρίσκεται δηλαδή στο ίδιο στρατόπεδο με την Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρο της ΕΚΤ, και τον Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της ΤτΕ και απέναντι στο «γεράκι» Βάιντμαν, που αποχωρεί στο τέλος της χρονιάς.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v