Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 16 2022

Ποιες χώρες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στο ρωσικό χρέος

Θα χρεοκοπήσει η Ρωσία ή όχι; Είναι ένα από τα θέματα που συζητιούνται ευρέως μετά την επιβολή των πολύ αυστηρών οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση κι ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Ο ένας μετά τον άλλο, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν την πιστοληπτική διαβάθμιση της Ρωσίας ενώ το ΔΝΤ τονίζει πως δεν είναι απίθανο. Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι συνέπειες δεν θα είναι μεγάλες για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, γιατί οι διεθνείς τράπεζες κατέχουν ρωσικό χρέος αξίας 121 δισ. δολαρίων.

Με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών (BIS), οι τράπεζες της Ιταλίας και της Γαλλίας, με συνολική έκθεση λίγο πάνω από τα 25 δισ. ευρώ ανά χώρα, εμφανίζονται οι πιο ευάλωτες. 

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αυστρία με 17,5 δισ. δολάρια, γεγονός που οφείλεται στην αυστριακή τράπεζα Raiffeisen με παρουσία στη Ρωσία. Είναι η ίδια τράπεζα που είχαν βρει οι ελληνικές απέναντί τους την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 14,7 δισ. ευρώ, η Ιαπωνία με 9,6 δισ., η Γερμανία με 8,1 δισ. και η Ολλανδία με 6,6 δισ. δολάρια.

Τα νούμερα είναι μικρά και δικαιολογούν την εκτίμηση του ΔΝΤ πως ακόμη κι αν χρεοκοπήσει η Ρωσία, ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα το αισθανθεί ιδιαίτερα. Φυσικά, δεν θα υπήρχε θέμα βραχυπρόθεσμα, αν η Δύση δεν είχε μπλοκάρει τα μισά περίπου από τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v