Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 14 2022

«Ψήνονται» συνθετικές τιτλοποιήσεις από τράπεζες

Το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται σε έκτακτα κέρδη από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, κέρδη από αγοραπωλησίες κινητών αξιών κ.λπ. Η εξέλιξη θα βοηθήσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών εκτός των άλλων.

Όμως, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν μένουν σ’ αυτό. Ίσως γιατί κατανοούν ότι τα έκτακτα κέρδη θα είναι πολύ λιγότερα το 2023 και τα επαναλαμβανόμενα κέρδη πιο δύσκολο να αυγατίσουν. Μια συστημική τράπεζα ανοίγει τον χορό των αποκαλούμενων «συνθετικών τιτλοποιήσεων» και άλλες φέρονται να την ακολουθούν.

Πώς το κάνουν; Στην ουσία ενισχύουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας μειώνοντας τα σταθμισμένα για ρίσκο στοιχεία του ενεργητικού τους (risk weighted assets). Φυσικά, αυτό δεν γίνεται δωρεάν. Πληρώνουν ένα ποσό σε ένα διεθνή οργανισμό για να τους «ασφαλίσει» μέρος του ενεργητικού τους και να βελτιώσουν εμμέσως την ποιότητα του ενεργητικού τους.

Αν οι πληροφορίες είναι σωστές, μιλάμε για 7% με 9%, ανάλογα την τράπεζα και τη χρονική συγκυρία. Υπάρχει λοιπόν μια προσπάθεια εξισορρόπησης μεταξύ της ενίσχυσης του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και του κόστους.

Ήδη μια τράπεζα έκανε τους υπολογισμούς και προχωράει, ενώ άλλες ετοιμάζονται, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v