Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 24 2023

Το ΤΧΣ και η επαναγορά μετοχών από τη Eurobank

Ως γνωστόν, το ΤΧΣ κατέχει το 40,39% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank.

Στις αρχές της χρονιάς το ΤΧΣ δημοσιοποίησε τη στρατηγική αποεπένδυσής του από τις τράπεζες, που υποτίθεται θα λάβει χώρα πριν από το τέλος του 2025.

Η Eurobank έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να επαναγοράσει τις μετοχές της που κατέχει το ΤΧΣ, ενώ το ίδιο θα μπορούσε θεωρητικά να κάνει η Alpha Βank.  

Ήδη η Eurobank έχει επικοινωνήσει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το ποσό που προοριζόταν για το μέρισμα της χρήσης του 2022 για την επαναγορά ιδίων μετοχών. Το ποσό του μερίσματος υπολογίζεται λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ και βγάζει μια τιμή ανά μετοχή που προσεγγίζει τα 2 ευρώ ανά μετοχή (αν χρησιμοποιηθεί όλο) για τις μετοχές του ΤΧΣ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας.

Χθες, η τιμή της Eurobank έκλεισε στο 1,262 ευρώ. Επομένως, η εκτιμώμενη τιμή προσφοράς προς το ΤΧΣ ενσωματώνει ένα premium άνω του 50% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος.

Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Οι μετοχές του ΤΧΣ ενσωματώνουν ειδικά δικαιώματα ή όχι; Αυτό είναι σημαντικό, γιατί αν πράγματι ενσωματώνουν, η τιμή της προσφοράς προς το ΤΧΣ θα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερη από τη χρηματιστηριακή.

Σ’ αυτή την περίπτωση, το κόστος επαναγοράς των μετοχών από τις Eurobank, Alpha Bank αυξάνεται κατακόρυφα σε σχέση με το χρηματιστηριακό. Το ίδιο φυσικά ισχύει για τη διάθεση των μετοχών των άλλων δύο συστημικών τραπεζών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v