Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 18 2023

Ξεκινά ο νέος ανοδικός σούπερ κύκλος των εμπορευμάτων;

Ο τελευταίος σούπερ κύκλος των εμπορευμάτων (super cycle), κατά τη διάρκεια του οποίου οι τιμές υπερβαίνουν τον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, συχνά δεκαετίες, ξεκίνησε το 1996 και τελείωσε το 2016. Για 16 χρόνια, οι τιμές κινούνταν ανοδικά και 4 χρόνια, καθοδικά.

Οι τιμές των εμπορευμάτων έκαναν ράλι από το 1996 μέχρι το 2011, που έφθασαν στο απόγειό τους, λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή ζήτηση για πρώτες ύλες λόγω της ταχείας εκβιομηχανοποίησης της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας.

Ο αμέσως προηγούμενος σούπερ κύκλος άρχισε το 1962 και τελείωσε το 1995 με 17 ανοδικά χρόνια και άλλα τόσα καθοδικά, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα του Καναδά.

Ενας τρόπος εντοπισμού ενός νέου σούπερ κύκλου των εμπορευμάτων είναι ο λόγος του δείκτη εμπορευμάτων GSCI προς τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500. Πρόσφατα, σύμφωνα με το Elements, ο λόγος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών. Οταν συνέβη κάτι τέτοιο στο παρελθόν, ένας νέος μεγάλος ανοδικός κύκλος των εμπορευμάτων ξεκίνησε.

Φυσικά, η σχέση των μετοχών με τα εμπορεύματα επηρεάζεται κι από άλλους παράγοντες όπως ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του 1980, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου συμπίεσε τις τιμές των μετοχών καθώς επλήγησαν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Αντίθετα, το πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου συνοδεύθηκαν από ράλι στις μετοχές, με αποκορύφωμα την κατάρρευση του 2008, όπως αναφέρει το Elements.

Το ερώτημα που ζητά απάντηση είναι απλό: Μήπως ξεκίνησε ή ξεκινά ένας νέος σούπερ κύκλος των εμπορευμάτων;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v