Ο "made in France" φόρος ταράζει τις αγορές

Ο γαλλικός Φόρος Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών που επέβαλε η κυβέρνηση Ολάντ ταράζει τις αγορές. Οι απειλές ότι θα φύγουν από την Πόλη του Φωτός. Περί τίνος πρόκειται και ποιους πλήττει.

  • Philip Alexander
Ο made in France φόρος ταράζει τις αγορές
Η Γαλλία προώθησε τον Φόρο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών τον Αύγουστο. Σκοπός του είναι να περιορίσει την κερδοσκοπική συμπεριφορά. Ωστόσο, η εκτέλεση του σχεδίου ίσως αστοχήσει.

Τι συμβαίνει.

Το τελικό προσχέδιο του γαλλικού νόμου για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές (Financial Transaction Tax - FTT) περιελήφθη στο πρώτο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων του προέδρου Ολάντ, το οποίο δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2012 και τέθηκε σε εφαρμογή από τον Αύγουστο. Θεωρητικά αποτελείται από τρεις πυλώνες: έναν φόρο επί των μετοχικών συναλλαγών, έναν φόρο στις συναλλαγές υψηλής συχνότητας και έναν φόρο στα αποκαλούμενα «γυμνά» CDS κρατικού χρέους.

Η κυβέρνηση αναμένει ετήσια έσοδα 1 δισ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. λιρών που συγκέντρωσε η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας από τον φόρο χαρτοσήμου που επέβαλε στις μετοχικές συναλλαγές και 200 εκατ. ευρώ που είχε συγκεντρώσει ο αντίστοιχος γαλλικός νόμος, πριν εγκαταλειφθεί το 2006. Ο Gunther Capelle- Blanchard, αναπληρωτής διευθυντής του γαλλικού ινστιτούτου χρηματοοικονομικών μελετών CEPII, λέει ότι οι αριθμοί φαίνονται ρεαλιστικοί, αλλά επισημαίνει ότι η πρώτη από τις τρεις κατηγορίες φόρων είναι εκείνη στην οποία θα πέσει το βάρος των εκτιμώμενων εσόδων.

«Ο πρώτος φόρος είναι περισσότερο εισπρακτικός, ενώ οι φόροι στις συναλλαγές υψηλής συχνότητας και στα CDS έχουν πραγματικά σκοπό να αλλάξουν τη συμπεριφορά της αγοράς. Είναι προφανές ότι αν λειτουργούσαν τέλεια δεν θα έπρεπε κανείς να περιμένει να συγκεντρώσει καθόλου έσοδα, καθώς όλοι θα απέφευγαν τέτοιου είδους συναλλαγές», αναφέρει.

Πώς λειτουργεί.

Ο φόρος επί μετοχών εφαρμόζεται επί της αξίας των συναλλαγών σε οποιαδήποτε εταιρία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Παρισιού, έχει έδρα της τη Γαλλία και κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δισ. ευρώ στην αρχή του ημερολογιακού έτους - συνολικά 108 μετοχές για το 2012. Ο φόρος (0,2% επί της συναλλαγής) καταβάλλεται από τον broker που εκτελεί την εντολή ή την αρμόδια επιστασία αν δεν υπάρχει broker και χρεώνεται ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή τον τόπο φορολογίας του επενδυτή.

Ο φόρος επί των συναλλαγών υψηλής συχνότητας χρεώνεται στις αυτοματοποιημένες ηλεκτρονικές εντολές που ακυρώθηκαν ή τροποποιήθηκαν σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Ο φόρος στα CDSs επιβάλλεται επί της ονομαστικής αξίας του συμβολαίου, χρεώνεται σε αυτόν που αποκτά την προστασία από το κρατικό χρέος αν δεν κατέχει στοιχεία ενεργητικού συνδεδεμένα με την αξία του κρατικού αυτού χρέους. Ο φόρος στις συναλλαγές υψηλής συχνότητας και ο φόρος στα CDSs θα εφαρμοστεί μόνο σε κατοίκους της Γαλλίας.

Ποιους επηρεάζει.

Η απάντηση εδώ δεν είναι εύκολη - ειδικά με δεδομένο ότι η εφαρμογή του νόμου επισπεύστηκε. Δεν είναι τυχαίο ότι η περίοδος διαβούλευσης ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από έναν μήνα από τότε που ο νόμος επρόκειτο να εφαρμοστεί.

Ο κ. Capelle - Blanchard σημειώνει ότι κατά ειρωνικό τρόπο ο φόρος επί μετοχών δεν πλήττει τις υψηλής ταχύτητας συναλλαγές που δέχονται ήδη τα πυρά των πολιτικών. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει, η προσοχή των κεφαλαίων υψηλής ταχύτητας συναλλαγών ήδη έχει αρχίσει να απομακρύνεται από τις συναλλαγές και να κατευθύνεται προς το συνάλλαγμα.

Καιρός για έξοδο από το Παρίσι;

Ο Olivier Dauchez, αρμόδιος για φορολογικά ζητήματα στη νομική εταιρία Gide Loyrette Nouel, λέει ότι η πρόκληση για τη γαλλική κυβέρνηση είναι να επιτύχει ευρύτερη συνεργασία. Η Κομισιόν έχει υποβάλει το δικό της προσχέδιο για τη φορολογία χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αλλά τα πρώτα δείγματα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας - το Λουξεμβούργο έδειξε ήδη ότι δεν θα εφαρμόσει μια τέτοια φορολογία.

«Ήταν πολιτικά αδύνατο για τη γαλλική κυβέρνηση να μην ολοκληρώσει το σχέδιό της, αλλά αν το κόστος της συναλλαγής στη γαλλική αγορά ξεπεράσει το κόστος σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές δύσκολα δεν θα επηρεάσει αυτό τις συναλλαγές στη γαλλική αγορά», λέει ο κ. Dauchez.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v