Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από 10% η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς

Σε ανοδική τροχιά τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας. Κάτω από το 13% η απόδοση για το ελληνικό τριετές. Τα σενάρια για τις κινήσεις της ΕΚΤ στην κρίσιμη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου.

Ευρεία άνοδο καταγράφουν τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου και οι ελληνικοί τίτλοι καθώς εντείνονται οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, η μέση απόδοση του ελληνικού 10ετούς (που κινείται αντιστρόφως των τιμών) υποχωρεί κατά περίπου 65 μονάδες βάσης στο 9,5%.

Αντίστοιχα, η απόδοση του 3ετούς τίτλου υποχωρεί στο 11,9%, καταγράφοντας πτώση άνω των 150 μονάδων βάσης, ενώ η απόδοση του 5ετούς υποχωρεί στο 10,3%.

Πτωτικά κινούνται και οι αποδόσεις των ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας, καθώς ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ignazio Visco,  δηλώνει πως ο κίνδυνος αποπληθωρισμού δεν πρέπει να υποτιμηθεί, ενώ τάχθηκε υπέρ της αγοράς κρατικών ομολόγων. Έτσι, οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών 10ετών ομολόγων υποχωρούν στο 1,695% και στο 1,859% αντιστοίχως.

Το Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, αποκαλύπτει πως επί τάπητος τίθεται σχέδιο για την εφαρμογή ενός πλήρους προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, βάσει του οποίου οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα αγοράσουν κρατικά ομόλογα αναλαμβάνοντας οι ίδιες το ρίσκο, ώστε να αντιμετωπιστούν και οι γερμανικές ενστάσεις. Δεν είναι άλλωστε, μόνο οι εξελίξεις στην ευρωζώνη που απασχολούν την ΕΚΤ. Οι αποπληθωριστικές πιέσεις φαίνεται πως λαμβάνουν διεθνή χαρακτήρα. Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού ήδη απειλεί την Κίνα ενώ κάποιοι αξιωματούχοι της Fed φαίνεται πως ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να παραμείνει σε επίπεδα χαμηλότερα του στόχου αναβάλλοντας κατά συνέπεια τα σχέδια για αύξηση επιτοκίων. Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αναφέρεται πως ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,7% το Δεκέμβριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Την Παρασκευή επίσης, ανακοινώθηκε μείωση στις μέσες ωριαίες και εβδομαδιαίες απολαβές (-0,2%) η οποία δημιούργησε σοβαρές ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. «Οι εξελίξεις στους μισθούς μπορεί να αναγκάσουν τη Fed να αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων» εξηγεί και ο Mitul Kotecha της Barclays.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v