Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καμπανάκι» Ντράγκι για τους φραγμούς στο εμπόριο

Οι πολιτικές προστατευτισμού μπορούν να πλήξουν την ανάπτυξη, προειδοποίησε ο κεντρικός τραπεζίτης. Απέφυγε να δώσει στίγμα για νομισματική πολιτική και QE. Ανησυχία για την παγκόσμια γήρανση. «Αλμα» για το ευρώ.

«Καμπανάκι» Ντράγκι για τους φραγμούς στο εμπόριο

Εχει κλειδώσει η παγκόσμια ανάκαμψη, υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole των ΗΠΑ, στο οποίο απέφυγε να δώσει στίγμα προθέσεων τόσο αναφορικά με τα επιτόκια όσο και σχετικά με την σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.  

Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη στην Ευρώπη βρίσκεται σε πιο πρώιμο στάδιο από ότι στις ΗΠΑ. 

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι χωρίς ισχυρότερη δυναμική, η κυκλική ανάκαμψη που παρατηρούμε θα υποχωρήσει και θα κινηθεί σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. 

Οπως ανέφερε, για να αυξηθεί η δυναμική της παγκοσμιας οικονομίας, δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού, θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Για τις ανεπτυγμένες οικονομίες που βρίσκονται κοντύτερα στην τεχνολογική πρόοδο, είναι κρίσιμο να μην υπάρχουν εμπορικοί περιορισμοί, υπογράμμισε, σε μια αιχμή κατά των πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.  

Οι οικονομίες πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές στο εμπόριο αλλά αυτό απειλείται, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι οι πολιτικές που θα στοχεύουν στο να δώσουν απαντήσεις σε αυτό το πισωγύρισμα αποτελούν ζωτικό στοιχείο της δυναμικής που θα πρέπει να αποκτήσει η ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία όλων των χωρών, η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για το «δίκαιο» εμπόριο. 

Το μήνυμα για τη νομισματική πολιτική

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι με την νομισματική πολιτική παγκοσμίως να παραμένει ιδιαίτερα "φιλόξενοι" οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για πιθανή αναζωπύρωση των κινήτρων που οδήγησαν στη χρηματοοικονομική κρίση. 

Καμπανάκι και για τη γήρανση του πληθυσμού

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ στάθηκε ιδιαίτερα στη γήρανση του πληθυσμού, που όπως είπε, ασκεί μεγαλύτερες πιέσεις στα δημόσια οικονομικά. Επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ, σημειώνοντας ότι ως το 2025 θα υπάρχουν 35 άνθρωποι άνω των 65 ετών για κάθε 100 άτομα σε παραγωγική ηλικία, έναντι μόλις 14 το 1950. Την ίδια στιγμή, τα επίπεδα δημοσίου χρέους στις χώρες του ΟΟΣΑ έχουν αυξηθεί από περίπου 56% του ΑΕΠ το 2007 σε περίπου 87% σήμερα. Υπογράμμισε ότι μόνο η υψηλότερη ανάπτυξη μπορεί να δώσει μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.  

«Αλμα» για το ευρώ 

Μετά την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου κινήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2015, καταγράφοντας άνοδο ως 1,1% στα 1,1927 δολάρια. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v