Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Έχασε" τις 13.000 ο Dow λόγω Yahoo-πετρελαίου

Απώλειες κατέγραψε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, καθώς η απόσυρση της προσφοράς εξαγοράς της Yahoo από τη Microsoft και το νέο ρεκόρ που σημείωσε ο μαύρος χρυσός περιόρισαν τη διάθεση αγορών.

Απώλειες κατέγραψε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, καθώς η απόσυρση της προσφοράς εξαγοράς της Yahoo από τη Microsoft και το νέο ρεκόρ σε κλείσιμο που σημείωσε η τιμή του «μαύρου χρυσού» περιόρισαν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω αρνητικού κλίματος, κυρίως λόγω της ανακοίνωσης από τη Microsoft ότι αποσύρει την πρόταση εξαγοράς, ύψους 50 δισ. δολαρίων, για την Yahoo λόγω ασυμφωνίας στο τίμημα.

Οι πιέσεις εντάθηκαν περαιτέρω στη συνέχεια και συγκεκριμένα μετά την εκτίμηση του αναλυτή της Friedman Billings Ramsey & Co., Paul Miller, ότι η Bank of America θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την προσπάθεια απόκτησης της Countrywide Financial, αλλά και την εκ νέου αναρρίχηση του πετρελαίου σε νέα ιστορικά υψηλά.

Σημειώνεται ότι οι ανησυχίες για διακοπή στην προμήθεια πετρελαίου εξαιτίας αναταραχών στη Νιγηρία έστειλαν τα futures του αργού παράδοσης Ιουνίου να κλείσουν μια «ανάσα» από το φράγμα των 120 δολαρίων το βαρέλι και συγκεκριμένα στα 119,94 δολάρια, με ημερήσια κέρδη της τάξεως του 3,1%, έχοντας προηγουμένως καταγράψει ενδοσυνεδριακό υψηλό - ρεκόρ στα 120,36 δολάρια.

Εν μέσω αυτού του κλίματος λοιπόν, ο Dow Jones απώλεσε στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας περίπου 90 μονάδες, επιστρέφοντας έτσι και πάλι κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 13.000 μονάδων και συγκεκριμένα στις 12.969,54 μονάδες, με απώλειες 0,68%.

Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,52% και ολοκλήρωσε στις 2.464,12 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε 0,45% χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 1.407,49 μονάδες.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 860 εκατ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών να κυμαίνεται στο 9 προς 7. Στο επίκεντρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των Countrywide Financial, Citigroup, iShares:Russ 2000, Pfizer, Washington Mutual και Bank Of America.

Στο Nasdaq ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,72 δισ. τεμάχια, με τους πτωτικούς τίτλους να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 4 προς 3. Οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν στις μετοχές των Yahoo!, Microsoft, PowerShares QQQ, Cisco Systems και Intel.

Από τις επιμέρους μετοχές, ισχυρές απώλειες της τάξης του 15% κατέγραψε ο τίτλος της Yahoo μετά τη διάλυση του deal με την Microsoft, η οποία επίσης εμφάνισε μικρές απώλειες, καθώς και ο τίτλος της Countrywide Financial, που υποχώρησε κατά 8,5%.

Σημαντικές απώλειες σημείωσε επίσης η μετοχή της Bank of America, καθώς και οι τίτλοι των General Motors και American Insurance Group.

Αντίθετα, ισχυρά κέρδη της τάξης του 10,3% εμφάνισε η μετοχή της Sprint Nextel, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal που φέρει την γερμανική Deutsche Bank να εξετάζει το ενεχόμενο κατάθεσης προσφοράς για την εταιρία.

Το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε κέρδη 0,17%, στα 11,46 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,60%, στα 14,99 δολάρια. Άνοδο 0,51% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 43,17 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, μικτές πρόσημα επικράτησαν στις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές, εν μέσω φόβων ότι τα αποτελέσματα τριμήνου δεν θα είναι αρκετά ισχυρά ώστε να διατηρηθεί η ανοδική τάση.

Συγκεκριμένα, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με κέρδη 0,13%, στις 7.052,08 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε υποχώρηση 0,13% και έκλεισε στις 5.063,36 μονάδες. Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε σήμερα κλειστό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v