Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλιάζει η Wall με το βλέμμα στην ευρωζώνη

Η τριπλή "καμπάνα" των οίκων αξιολόγησης για τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής προκαλεί αισθητές απώλειες στην Wall Street. Βουτιά σε τράπεζες αλλά και τεχνολογία λόγω Intel. Χάνει 50 δολ. ο χρυσός.

Η τριπλή «καμπάνα» των οίκων αξιολόγησης για τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής προκαλεί αισθητές απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά από δύο συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες.

Οι πιέσεις είναι ιδιαίτερα έντονες στον τραπεζικό κλάδο, αλλά στην πτώση συμβάλλουν και οι μεγάλες απώλειες του τεχνολογικού τομέα, ο οποίος αντιδρά στην προειδοποίηση της Intel για μειωμένα έσοδα στο δ΄ τρίμηνο.

Η μετοχή της Bank of America υποχωρεί 2,5%, της J.P. Morgan Chase 2,7%, της American Express υποχωρεί 1,5% και της Travelers κινείται χαμηλότερα 0,6%.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,84% στις 11.961 μονάδες, ο S&P εμφανίζει απώλειες 1,99% στις 1.230 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται με πτώση 1,8% στις 2.599 μονάδες.

Οκτώ μετοχές υποχωρούν για κάθε μια που ενισχύεται στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται στις 175 εκατομμύρια μετοχές στις πρωινές συναλλαγές.

Απώλειες 50 δολαρίων υφίσταται η τιμή του χρυσού, που διαμορφώνεται αυτή την ώρα, στο συμβόλαιο Δεκεμβρίου στο New York Mercantile Exchange στα 1.666 δολάρια ανά ουγκιά.

Ο δείκτης Dow έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο 1,6% στη Wall Street, στον απόηχο της συμφωνίας των Ευρωπαίων ηγετών για ενίσχυση της δημοσιονομικής συνεργασίας τους καθώς και του άλματος στο καταναλωτικό κλίμα των ΗΠΑ σε υψηλό έξι μηνών.

Ο αρχικός ενθουσιασμός όμως ανατράπηκε σήμερα, όταν μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προειδοποίησαν ότι η συμφωνία δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστούν τα ογκώδη προβλήματα της κρίσης χρεών της ευρωζώνης.

Αρκετοί παρατηρητές περιμένουν ότι σύντομα κάποιοι οίκοι θα υποβαθμίσουν μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως την Γαλλία.

Η σημερινή δημοπρασία ιταλικών ομολόγων δεν κατάφερε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, καθώς παρατηρήθηκε ελαφρά μόνο αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,86% στις 5.428 μονάδες, ο DAX με πτώση 3,36% στις 5.785 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 2,61% στις 3.090 μονάδες.

Το ευρώ εμφανίζει πτώση 0,8% στο 1,326 δολ.

Το πετρέλαιο υποχωρεί 1,2 δολ. περίπου στα 98,2 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v