Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η δομή και τα χαρακτηριστικά των ETF’s

Το βασικότερο πλεονέκτημα των ETF είναι ότι απευθύνονται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε θεσμικούς επενδυτές. Τα ETF (Exchange Traded Funds) είναι στην ουσία πιστοποιητικά τίτλων ιδιοκτησίας που υποδηλώνουν το νόμιμο δικαίωμα κατοχής σε ένα καλάθι συγκεκριμένων επενδυτικών προϊόντων, τα οποία μπορεί να είναι μετοχές, ομόλογα, real estate, στεγαστικά δάνεια ή οποιοδήποτε άλλο επενδυτικό προϊόν μπορεί να ομαδοποιηθεί.

Η δομή και τα χαρακτηριστικά των ETF’s
Το βασικότερο πλεονέκτημα των ETF είναι ότι απευθύνονται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε θεσμικούς επενδυτές.

Τα ETF (Exchange Traded Funds) είναι στην ουσία πιστοποιητικά τίτλων ιδιοκτησίας που υποδηλώνουν το νόμιμο δικαίωμα κατοχής σε ένα καλάθι συγκεκριμένων επενδυτικών προϊόντων, τα οποία μπορεί να είναι μετοχές, ομόλογα, real estate, στεγαστικά δάνεια ή οποιοδήποτε άλλο επενδυτικό προϊόν μπορεί να ομαδοποιηθεί. Ειδικά τα μετοχικά ETF αποτελούν επενδύσεις σε ένα συγκεκριμένο καλάθι μετοχών.

Το βασικότερο στοιχείο στη λειτουργία των ETF είναι ο διαχειριστής κεφαλαίων, ο fund manager. Ο διαχειριστής αποτελεί τον ”θεμέλιο λίθο” πίσω από κάθε ETF και πρέπει να υποβάλει ένα λεπτομερές σχέδιο για το πώς το ETF θα λειτουργεί, προκειμένου να δοθεί η άδεια από την αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στην πράξη, για τη δημιουργία ενός ETF μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, όπως τραπεζικά ιδρύματα, συνταξιοδοτικά ταμεία και λοιπά funds διαθέτουν τις μετοχές τους σε ένα άλλο fund και αυτό με τη σειρά του εκδίδει τίτλους ιδιοκτησίας (creation units) στους δανειστές των μετοχών. Τα μετοχικά ETF ακολουθούν τη δομή και διάρθρωση κάποιου σημαντικού δείκτη σε ένα χρηματιστήριο.

Στην ελληνική πραγματικότητα ένα μετοχικό ETF θα μπορούσε να έχει την ίδια ακριβώς στάθμιση μετοχών με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης ή και τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. Επίσης, ένα ETF θα μπορούσε να προσομοιάζει ή να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο κλάδο μετοχών, όπως οι τράπεζες ή τα telecoms, ή ακόμα μπορεί να διαθέτει μετοχές υψηλού growth ή μετοχές αξίας - value.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v