Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι κερδίζουν τι

Ο καθένας μπορεί να δει τι περιέχει ένα ETF, αφού ακολουθεί κάποιο σημαντικό χρηματιστηριακό δείκτη, οι αμοιβές των διαχειριστών είναι σαφείς, ενώ οι επενδυτές μπορούν να είναι βέβαιοι ότι μπορούν να μπουν και να βγουν οποιαδήποτε στιγμή.

Ποιοι κερδίζουν τι
Τι είναι, όμως, αυτό που παρακινεί κάθε φορέα να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία;

• Ο διαχειριστής κεφαλαίων λαμβάνει ως αμοιβή ένα μικρός μέρος του ενεργητικού του κεφαλαίου, αμοιβή η οποία είναι σαφώς ορισμένη και γνωστή από πριν σε όλους τους επενδυτές.

• Οι θεσμικοί επενδυτές (π.χ. συνταξιοδοτικά ταμεία, τραπεζικά ιδρύματα κ.ά.) που δανείζουν τις μετοχές τους για να δημιουργηθεί το καλάθι των μετοχών λαμβάνουν ένα συμφωνημένο επιτόκιο, ενώ η τράπεζα που αναλαμβάνει τη φύλαξη των μετοχών λαμβάνει και η ίδια ένα μικρό μέρος του ενεργητικού ως αμοιβή, η οποία συνήθως πληρώνεται από τον διαχειριστή κεφαλαίων.

• Ο market maker οδηγείται πρώτιστα από τα κέρδη που δημιουργούνται από τη διαφορά στην τιμή μεταξύ του καλαθιού των μετοχών και του ίδιου του ETF, αλλά και από το spread μεταξύ του bid και του ask που προσφέρει στους επενδυτές για την αγορά του ETF. Όποτε υπάρχει μια ευκαιρία arbitrage μεταξύ των τιμών των μετοχών του καλαθιού και του ίδιου του ETF, ο market maker θα κερδίζει πουλώντας τον τίτλο που είναι σε premium και αγοράζοντας τον άλλο που είναι σε discount!

Η όλη διαδικασία μπορεί να φαίνεται πολύπλοκη, αλλά στην πραγματικότητα επιτρέπει ταυτόχρονα διαφάνεια και ρευστότητα με χαμηλό κόστος σε όλους τους συμμετέχοντες. Ο καθένας μπορεί να δει τι περιέχει ένα ETF, αφού ακολουθεί κάποιο σημαντικό χρηματιστηριακό δείκτη, οι αμοιβές των διαχειριστών είναι σαφείς, ενώ οι επενδυτές μπορούν να είναι βέβαιοι ότι μπορούν να μπουν και να βγουν οποιαδήποτε στιγμή.

Τέλος, οι αμοιβές των market makers είναι εγγυημένες, προκειμένου να είναι χαμηλές. Εάν οι τιμές κάποιου ETF παρεκκλίνουν σημαντικά από την καθαρή αξία των μετοχών που το αποτελούν, τότε υπάρχουν ευκαιρίες arbitrage, οπότε με αυτόν τον τρόπο ο ανταγωνισμός μεταξύ των market makers τείνει να κρατήσει τις τιμές του ETF πολύ κοντά στην αξία των μετοχών που το αποτελούν.

Συνολικά, ένα μετοχικό ETF αποτελεί μια δομή επένδυσης που συγκεντρώνει το ενεργητικό των επενδυτών του και χρησιμοποιεί τους χρηματιστηριακούς δείκτες για να επενδύσει τα χρήματα, προκειμένου να επιτύχει τους σαφώς προσδιορισμένους στόχους: διατήρηση εισοδήματος ή αύξηση κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v