Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Ο υπερκολοσσός των θυγατρικών

Με συμμετοχή σε εταιρίες από όλους σχεδόν τους επιχειρηματικούς κλάδους, η Deutsche Bank, γνωστή πρώτα από όλα για την κυρίαρχη θέση της στον τραπεζικό τομέα, δραστηριοποιείται σε πάνω από 70 χώρες, έχοντας στο ενεργητικό της πάνω από 2.300 θυγατρικές.

Deutsche Bank: Ο υπερκολοσσός των θυγατρικών
Για την Deutsche Bank, το μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της Ευρώπης, φαίνεται ότι είναι αδιανόητο να μην έχει παρουσία σε οποιοδήποτε επιχειρηματικό κλάδο ανά τον κόσμο, με τις θυγατρικές της να ξεπερνούν τις 2.300.

Δεν υπάρχει τομέας του χρηματοοικονομικού κλάδου που η Deutsche Bank να μην έχει παρουσία. Όντας μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, η γερμανική εταιρία υπό την καθοδήγηση του διευθύνοντος συμβούλου της, προχώρησε σε δυναμικές εξαγορές που όχι μόνο ισχυροποίησαν τη θέση της, αλλά την έφτασαν στην κορυφή του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Η αρχή της κυριαρχίας έγινε με την εξαγορά της αμερικάνικης Bankers Trust. Η Deutsche Bank συνάντησε ουκ ολίγα εμπόδια στην προσπάθειά της να εξαγοράσει την ένατη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα.

Στις 30 Νοεμβρίου του 1998 η Deutsche Bank κατέθεσε προσφορά ύψους 93 δολαρίων για κάθε μετοχή της Bankers Trust σε μια συμφωνία 10,1 δισ. δολαρίων, από την οποία θα προέκυπτε ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος παγκοσμίως με πάνω από 800 δισ. δολάρια σε ενεργητικό.

Από τη συμφωνία αυτή προέκυψε ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στην Ευρώπη, και ο τέταρτος μεγαλύτερος στη διαχείριση κεφαλαίων παγκοσμίως.

Το μεγάλο ”μπαμ” ωστόσο θα γινόταν με τη συγχώνευση της Deutsche Bank με την εξίσου γερμανική Dresdner Bank. Οι δύο τράπεζες συμφώνησαν να συγχωνευτούν σε μια συμφωνία ύψους 30 δισ. δολαρίων, που θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τη θέση της Deutsche Bank στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο. Η συμφωνία ωστόσο κατέρρευσε εξαιτίας των διαφωνιών σχετικά με το μέλλον της επενδυτικής μονάδας της Dresdner, της Kleinwort Benson.

Το 2001 η γερμανική τράπεζα σύναψε συμφωνία με την Zurich Financial Services προκειμένου να εξαγοράσει το μεγαλύτερο μερίδιο των δραστηριοτήτων διαχείρισης ενεργητικού της εταιρίας (εκτός αυτών στη Βρετανία), ενώ η Zurich απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Deutsche Bank.

Το προηγούμενο έτος η Deutsche Bank αναδιοργάνωσε τις δραστηριότητές της σε τρία τμήματα, αυτό του λιανικού κλάδου, του επενδυτικού και του επιχειρηματικού.

Το Νοέμβριο του 2001 ο τραπεζικός κολοσσός συμφώνησε από κοινού με τις Dresdner Bank και Commerzbank να συγχωνεύσουν τις θυγατρικές τους τράπεζες υποθηκών, υπό ένα νέο οργανισμό με το όνομα Eurohypo. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο 2003.

Έφη Ευθυμίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v